nampak menarik sungguh kan cekodok yang di latarbelakangkan dengan bunga mawar...
pandai tuan rumah pilih bungaaa...
(tapi ni bukan rumah saya)
untuk pengetahuan kawan-kawan
saya memang terpesona dengan cekodok yang makcik saya ni buat
so memang dari sejak dapat tahu resepi rahsia cekodok ni
saya memang praktikkan buat cekodok dengan cara begini...
rahsianya cuma air panas....
bukan ayaq suam..bukan ayaq biasa...malah bukan ayaq sejok...
Bahan-Bahan:
Tepung Gandum
- Bawang besar yang di mayang kecil-kecil (janganlah kecil sangat)
- Air Panas
- Air (bersuhu bilik)
- Garam (secukup rasa)
- tambahan: Ikan Bilis
Cara-Cara Memasak:
- Campurkan semua bahan kering dalam tepung (tepung, bawang, ikan bilis, garam). Bila dah rata, masukkan air panas dan gaul rata.
- Bila dah agak sebati, masukkan air bersuhu bilik untuk jadikan dia seperti adunan cekodok biasa.
- Dah siap..boleh di goreng
tugas ayaq panas tu..
nak bagi bagi garing di luar dan lembut didalam
cubalah...pasti tidak menyesal :)