a.k.u jatuh cinta dengan Pavlova...
huhuhu......cam 'der..........'
walau bagaimanapun
a.k.u happy sangat
sbb percubaan pertama a.k.u menjadi..
walaupun seratus kali dok membaca sehelai surat khabar yang tertera RESEPI PAVLOVA di atasnya
padahal sebelum ni dah copy paste letak dalam 'Recipe Book'.....
yang pastinya
nak buat PAVLOVA kena sabar...ha ha ha...
sbb tunggu masak satu adunannya...mak aiii....dekat sejam ok...
tu ikot dalam resepi tu kata
kalau ikot a.k.u yang membuat semalam..
satu jam setengah ok
sbb 'terlalu pandai' terpusingkan api oven tu ke OFF
sepatutnya nak pusingkan dia ke api atas sahaja...
tunggu dekat 20 minit tak masak-masak....
tgk putih semacam....
biar betol..
kat bawah dah garing
rupa-rupanya
'tersilap pusing'
tapi lepas tu dah betulkan
tak sampai 10 minit dah siap
TOTAL MASA MEMASAK --- 1 jam 30 minit....mampu?
ha ha ha
betapa sabarnya a.k.u ketika itu...
SEJARAH PAVLOVA... mmm
namanya diilhamkan sempena penari ballet Russia Anna Pavlova
ia adalah sejenis pencuci mulut 'meringue' yang garing di luar dan lembot di dalam.....
ok lah..
sebelom melalut begitu jauh
mari kita tinjau BAHAN-BAHAN untuk membuat pavlova....
4 biji telur putih sahaja
1 cawan gula caster (a.k.u kurangkan ke 3/4 cawan but still manis..lepas ni buat 1/2 cawan plak..ha ha ha)
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil vanila
1 sudu kecil cuka makanan
Topping: (Bahan ini perlu dipukul bersama)
1 Cawan Whipping Cream
1 1/2 teh gula halus
1/2 sudu teh vanila
Buah-buahan segar -a.k.u pakai buah kiwi dan strawberri
tapi boleh je nak letak blueberri ke, mangga ke, apa-apa yg korang suka
tapi a.k.u rasa..lebih elok guna buah yang masam-masam sikit
untuk selarikan rasa meringue yang manis dan topping - whipped cream itu....
dan jangan lupa kertas minyak
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur putih hingga separa kembang (guna kelajuan paling tinggi)
2. Masukkan gula caster sedikit sehingga sedikit sehingga habis (untuk pastikan meringue itu sempurna, boleh menggunakan jari kite iaitu ibu jari dan jari telunjuk untuk menggeselkan adunan meringue tadi. - cuitlah sikit adunan yang kita pukul tadi. Sekiranya masih ada gula yang masih belum hancur, itu bermakna adunan meringue masih tidak sempurna.) Jadi pukullah lagi sehingga kembang semangkuk pun tak pe....PETUA PENTING: Make sure guna jari tangan tau..bukan jari kaki ha ha ha (ampunnnnnnnn)
** Pukul adunan sehingga berkilat dan bertanduk.....bertanduk tu maksodnya bila korang tarik adunan tu keluar sikit dia ada hujung yang tajam....tak de lah sampai dia kuar tanduk..mmg sampai sudah pun tanduk tu tak keluar sbb yang korang pukul tu cuma telur dan gula.....mana boleh jadi tanduk kan...heheheh **[Petua ni dari dalam paper yang a.k.u baca tu ye..a.k.u tak derhaka tau..ikut direct....]
** masa ni dah boleh panaskan oven dengan suhu 150 darjah dan nanti bila kita nak bakar..suhu boleh diturunkan sehingga 130 darjah. Tapi ni sume bergantung kepada oven masing-masing...tak semua oven sama kan.... so pandai-pandailah adjust nanti ..kalau ikut petua dalam surat khabar tu..suhu yang rendah akan membuatkan adunan meringue tadi cair dan kalau suhu terlalu tinggi, dikhuatiri kulitnya sudah garing tetapi di dalam masih tidak masak.....jadi ikut kesesuaian ok...hanya tuan punya oven memahami oven mereka sendiri**
3. Masukkan cuka masakan, esen vanila dan tepung jagung. Kacau guna spatula/senduk. (Tak payah dah pakai mixer ok)
** tujuan campurkan cuka masakan dan tepung jagung tu untuk dapatkan tekstur garing pada kulit meringue tapi di dalam masih lembut **
4. Lorekkan bulatan berdiameter 7 - 8 cm seperti di bawah di atas kertas minyak. Tapi masa second round masak...a.k.u tak lorek-lorek dah..terus buat bulatan besar (konon-konon dah expert lahhhh).
5. Letakkan adunan yang telah siap tadi mengikut size yang telah ditetapkan. Ada org guna piping bag untuk cantikkan rupa pavlova tu....tapi kalau tak de piping bag..korang guna je spatula tu dah letak je atas kertas minyak tu
6. Bakar dengan suhu 130 darjah celcius selama 60 - 75 minit (a.k.u maintain 150 darjah celcius sbb oven a.k.u tu kalau guna 130 darjah celcius macam segan-segan meringue ni nak masak) Nak guna api atas ke, api bawah ke...api atas bawah ke..ikut perangai 'oven' masing-masing ye...sbb a.k.u buat penyelidikan ada yang guna api atas sahaja, ada yang guna api bawah sahaja..dan ada yang guna api atas bawah......jadi...dalam projek masak-masak a.k.u kali ni...mula-mula mmg guna api bawah, pastu a.k.u upgrade api atas bawah..pastu a.k.u tengok cam dah 'tergelap' sikit a.k.u guna api bawah balik....ikut suka kann...kita masak ni jgn terlalu protokol........kena guna fleksibility sikit..huhuhu (abiss kena hampuk dengan chef-chef handalan)
7. Meringue kita tu dah masak, warnanya sudah bertukar ke warna perang seperti di bawah. (Adunan pertama yang a.k.u bakar, a.k.u pecahkan tengah dia..nak tgk masak ke tak...pandaikan...jadi adunan pertama tu tengah dia cam kawah gunung berapi sikit..tapi tak pe..sbb cover dengan topping tu.....dia dah ok......tekstur dia garing di luar, lembut-lembut di dalam....)
** sebaik sahaja meringue itu sudah di masak, jangan keluarkan terus dari oven, biarkan di dalam oven dengan pintu oven sedikit terbuka sehingga sejuk (tak lama pun tunggu dia sejuk....mmg sangat cepat ) **
8. Setelah sejuk, letakkan whipping cream. Ada resepi kat atas tadi kan..tapi a.k.u guna yang dalam botol yang sudah siap tuuuuuu...kalau korang beli ice-blended kan dia ada bubuh whipping cream tu.....(ni petua untuk org yang agak 'rajin' macam a.k.u boleh gunakan kekdah ni tau.....)
9. Kemudian, hiaskan dengan buah-buahan segar ikut citarasa dan kreativiti sendiri.
Pavlova pertama - saiz kecil |
licinnnnnnnnnnn
tak sampai beberapa minit ok....
ingatkan sempat tunggu bancuhan kedua...
Pavlova kedua - saiz lebih besar - hiasan campak-campak sbb nak habiskan semua buah..huhuhu |
nampak tak tekstur pavlova tuuuuu
kulit garing....dalam dia cam soft-soft gummy gitu...
makan pun...nyummm nyummmm...
bagi a.k.u manis lahhhh..tapi bila dah letak whipping cream dengan buah kiwi dan strawberri tu.
mmg ngam-ngam rasa dia..
meletopssssss!!
korang tak moh cuba ke?
senang sangat ok..
campak-campak je..siap
tapi
nak bg tau
nak buat meringue tu
pastikan hanya putih telur di gunakan.. NO NO ada kuning telur at all
pastu pastikan....tempat nak pukul telor tu...semuanya kering dan tiada habuk atau apa-apa sahaja bahan tidak diundang ye....kena CLEAN AND CLEAR.....
make sure pukul telur dan gula tu ....sehingga kembang dan berkilat...
kang tak jadi meringue..kite yang mereng.....huhuhu.......
selebihnya ikut lah kreativiti korang sendiri
a.k.u pasti kawan-kawan a.k.u sume nyer tahap MASTERCHEF belaka......
Selamat Mencuba dan paling utama SELAMAT MAKAN!! sedaPPpPPPpp!!
cam rogi je kalau beli berbelas ringgit kat luar
padahal masak dia...
pejam mata pun boleh buat..ha ha ha...cubalahhhhhhh
cam rogi je kalau beli berbelas ringgit kat luar
padahal masak dia...
pejam mata pun boleh buat..ha ha ha...cubalahhhhhhh
** a.k.u derhaka sikit je kat resepi pavlova kali ni .. sbb guna whipping cream yang telah siap...selebihnya mmg ikut directly dari paper itu **
wa.. bagus tul share resepi siap gambo. cam ni la br suka. hehehhe.. nanti ble cuba tp sblm tu bak la rasa ckit. hik hik hik
ReplyDeleteha ha ha.....sudah habis licinnnnn Waty
Deletewow! sedapnye! teringin nk cuba tp xde msa lg.. thx 4 the recipe kak... insyaAllh nti nk wat jugak! ^_*
ReplyDeletebuat tau Wani
Deletesangat mudah...tak rugi mencuba....
saya seperti biasa, tgk resepi mcm mudah jek
ReplyDeletetp ntah la mmg x try2 pn
kite tg gambar jek la
hehee
campak2 je syana..ada stand mixer tu lagik senang......biar je dia putar2kan telur putih tuuuuu
Deletewahh...teruja lah tgk picta 2..pasneh nk try klo balek kg...thanks akk share resepi ^_^
ReplyDeletecuba iEda......
Deletemesti org suka...
macam senang jer...leh cuba ni...thanks kongsi ilmu =)
ReplyDeletesangat mudahhh
Deletecubalah...
berbaloi-baloi
nmpak senang je nk wat pavlova ni...kena try ni..tq kongsi ilmu =)
ReplyDeleteSedap tu tahniah sebb dah boleh buat...
ReplyDeleteawak pun pasti boleh buat Zie..cubalah
Deleteehem..ehem...
ReplyDeletedah alang2 ila pejam mata pun boleh buat tu...
apa kata hantar kat 12B sebijik. can maa... :)
ada gak hajat tu nak buat kat opis...moh kite bersantai buat pavlova di opis..subjek to .. mesti ada oven untuk membakar
Deletebetsnye kak pandai buat pavlova..wina nie xde skill langsung nak membaking uhuhuu
ReplyDeleteakak cuba2 je wina
Deletehai kak. singgah sini sbb search resepi pavlova. nak try la. thanks!
ReplyDeletetry ye..jgn tak try..mudah jeeeee
Deleteakak, kenapa pavlova kita jadi penyek bila dah bakar tu..huwaaaa~ stresss laa..
ReplyDeletemasa masukkan kat dlm loyang tu oke dah bentuk nye..
sekali dah masak dia penyek laaa..
penyek? mmmm........dia sepatutnya takkan penyek kecuali kite dah setkan penyek awal2...........
Deletemeringue tu dah pukul betul2???
sy nk try buat.. n nk pack bwk balik kolej. if trus hiaskn dgn topping die cpt brderai ea?
ReplyDeleteinsyaallah tak..cuma takot topping dia cair jelahh..kena letak dalam fridge......
Deletesy nk try buat.. if da ciap n trus hiaskn dgn topping die cpt brderai ea? sbb nk bwk jln jauh.
ReplyDeleteSalam. Saya ambil resepi Puan ye. Blh? dah copy and paste dah ni. sy xda blog or fb nak contact,harap puan bagi dan halal kan resepi yg saya amik. terima kasih bnyk2 :)
ReplyDeletesilakan......should be no problem for me...
Deleteselamat membuat pavlova....
Salam. Saya dah copy and paste resepi Puan. Blh ke? kene mintak izin dulu. hrp Puan bagi dan halalkan. Terima kasih :)
ReplyDeletenak try buat jugak.. order yg dah siap mungkin dalam rm60, phewww!
ReplyDeletebuat buat...mmg happy kalau dapat buat sendiri....
Deletedah cuba buat 3 kali tp still xjadi... masa masakm ok tp bila kuarkan dia jadim leper.. cam piring je.. frust la..
ReplyDeletedah try buat bnyk kali tp xjadi.. mula2 ok cantik naik tp bila lama2 dia penyek.. huhuhu
ReplyDeletemeringue tu kot salah pukul.......sukatan dia sume ok kannnn
Deletewahai puan punya resepi.halalkn resepi yg saya amik ni yer.saya ni baru nk belajar.
ReplyDeletenk beli maklom la rega sekarag.tk cukup dgn ank2 ni.baik buat sndri makn pon puas
tq yer puan
sila kan..buat sendiri mmg lagi best..lagi2 untuk keluarga sendiri
DeleteKalau tak letak tepung jagung tak sedap ke??
ReplyDeleteKalau tak letak tepung jagung tak sedap ke??
ReplyDeletebukan masalah tak sedap
Deletecuma tugas tepung jagong pada pavlova tu sbb agen untuk garingkan meringue..so kalau tak de..mungkin kegaringan dia tu tak seperti yang kite nak... :)
Sis, yg bakar tu berapa minit ya? Tak berapa nak faham. Hehe
ReplyDeletesorry..akak pun taip tak betol
Deletedia dalam 1 jam ke 1 jam 15 minit...
tapi bila masuk ke minit 45 tu tu tinjau2 lah....takot oven terpanas dia cepat masak kan
kadang2 oven nieH..perangai lain2...even suhu sama....sorry ye dik...info menaip kurang kemas di atas..hehehhe
ske bace blog akk...sy amik resepi akk ye...law ade yg intresting update la lg ye kak...tQ...
ReplyDeletethanks for dropping by...nanti singgah lagi ye...
DeleteSalam..
ReplyDeleteSaya da 7 kali wt..
Tp luar xgaring sgt..dlm lembut la..
Masa msk naik cntik..bile sejuk dia trn sparuh..saya xtau mana lg yg xbtl..
Da mcm2 petua saya bc n cuba ikt..ttp tk dpt yg saya nk..
Saya br bli oven..pensonic..xde pengalaman gn oven..jd saya xkenal oven saya..
Ms bakar saya gune suhu 130 selama sejam 20 min..api ats bwh..
Tlg la saya :(
mungkin cara pukul maringue tu tak berapa betol....dah pakai high speed tuk pukul telor tak?
ReplyDeleteA'ah..saya mmg pukul 1/2 cwn gula castor ngn 4 bj putih telur smpi berbuih kembang berkilat bertanduk..bile telangkup xjatuh..rasa ngn jari gula d hancur..
ReplyDeletePastu saya ltk tpg jagung 1 sudu ngn cuka buatan n esen vanila..kaup gn spatula..
Saya pnskn oven suhu 150 c selama 15 min..bile bakar suhu 130 c selama sejam 15 min..
Mmg dia naik cantik..warna perang..tp dlm lmbut jer..
Bile da msk saya biarkn dlm oven jp..then saya buka ckit pintu oven..
Smbil tu saya putar krim ngn ptg buah..pastu saya amik meringue dr kertas n ltk dlm bks..sapu krim n tabur buah..
Betul ke rasa pavlova ni luar garing ckit n dlm lmbut?bile ltk krim yg garing td pn jd lmbut..sbb de kwn saya wt ranggup cm biskut..
Tak semua yg saya wt bantat..de yg ok..cuma tk tinggi mcm kek..pastu lembut..
De petua pape lg tk? Tensen saya bile wt pevlova ni..smpai pening2 pale..mmg nmpk sng tp xsemua org buat jd..
Thanks..
memang tekstur pavlova di luar garing dalam lembut......tekstur dah betul tu.......
Deletetak pernah pulak rasa pavlova yang rangup cam biskut so far.....
jadi awak punya pavlova kira berjaya lah
dan bila letak krim..memanglah kulit yang garing tu jadi lembut :)
tu yang di suggest makan sebaik siap..baru bleh rasa tekstur garing tu...
dia actually rasa cam mashmallow...cam tu lah rasanya bila masok mulut
bab tak tinggi macam kek....
bagi saya pavlova kalau nak tinggi cuma tinggikan sikit adunan tu sebelum di bakar....
usually pavlova dia meleper sikit.....then bila letak krim atas dia tu...nampak tinggilah.
tapi kalau nak buat pavlova tinggi....kebanyakkannya...cam buat pavlova tu dua tingkat...
maknanya.....buat dua lapisan pavlova...ditengah2 di selang seli dengan krim or nak letak buah pun ok..ikot masing2 punya citarasa......
saya tak de lah pakar sangat..
tapi dari sgi cerita awak kat atas tu...
saya rasa..pavlova awak tu menjadi :)
engkau memang untukku hehehehe....tabik springgg la untuk awak,bg resepi siap gmbr sekali..mcm ni baru senang nk follow...terima kasih banyak2...
ReplyDeleteselamat mencuba ye ku yah..moga pavlova cair di dalam mulut meletop2s...
Deletesemlm sy dh cuba buat ...mula2 tu elok je naik..pastu bila dh masak biar je dlm oven sehingga dia sejuk..tup2 buka tgk nk kluarkan...terkejut sbb dia dh penyek...nape ye???
ReplyDeletepukul cukup kembang semangkuk tak???
Deleteselulunya orang kata..pukul telor tu kena betol
Tq bbnyk,,,nanti nk try l:)
ReplyDeleteselamat mencuba!!
DeleteSaya dah cuba resepi ni...dlm oven mmg tinggi bila biarkn kejap dlm oven dia turun sikit...lg satu kertas paper tu mmg biarkan ke atau kena buang kertas tu dulu baru hias...mintak explain tq
ReplyDeleteSalam. Saya dah cuba resepi ni dlm oven mmg naik tinggi tp bila dibiarkan sekejap dlm oven nmpk turun sedikit. Agakye knapa ye...lagi satu nak tya kertas paper tu dibiarkan atau dikeluarkan sebelum dihias...terima kasih atas resepi tersebut...
ReplyDeleteusually kalau turun sikit tu....orang kata ada kena mengena dengan telor...mungkin telor di pukul tidak begitu kembang
Deleteuntuk soalan kedua
ye..kertas tu mestilah di asingkannnn....
pastu baru lah hias... :)
Syoknye.dulu org dok cter psl pavlova awk blur jr tp sjk follow pg akk br le tbuka minda..nk try ye kak
ReplyDeletewaaaaaaaaaaaaa
Deletebangga akak dengar statement awak tau Put3..
cuba ye......
nanti dah jadi bagitau :)
widihhh kren bgt nicchh bisa di coba nichhh
ReplyDeletethank's gan
emm..tengok resepi akk mcm ok..nk cuba jgk lah..sblm ni pun saya tgok kwn2 buat..saya pun blur hihi..
ReplyDeletesila buat dik..kalau jadi...mesti happy giler nanti
DeleteMemang terbaek la der...
ReplyDeleteSalam akak, ne nak tanye ne, selain menggunakan whip cream yg dalam botol tu, akak pandai tak buat whip cream yang hand made tu? sama jugak ke dgn kita pukul telur tu? agak-agak macamane yek? makasih.
ReplyDeletesalam akak. Ne nak tanya ne, selain menggunakan whip cream yang dalam botol tu, akak pandai tak nak buat whip cream yang handmade tu? sama jugak ke caranya dgn kita pukul telor tu? agak-agak macamane ye? Thank u.
ReplyDeleteyang sendiri buat ......
Deleteakak tak pernah buat..tapi ada resepi..mau ke
akak nak taye leh pakai whip cream yg dh siap dlm botol 2????
ReplyDeleteboleh..akak memang pakai whipped cream yang botol tu je
Deletesbb malas nak pukul..padahal senang je kannn hehehhe
tq2 atas sume tips2..best baca cara buat pavlova ni..dari semalam memang tengah asyik nak meng google resepi pavlova jeni. bahan2 pun dah ready. Esok pagi nak buat ni haha moga2 Berjaya haha c:
ReplyDeletealhamdulillah
Deletemoga berjaya
Hebat.. senang nk phm.. mekaseh bgi resepi.. nk cube dulu...huhu
ReplyDeleteselamat mencuba
DeleteKenapa saya buat, bwh tu pavlova melekat dan susah tanggal. Bila keluar dari oven, luar pun elok rangup dan rapuh tapi bila letak whipping cream buah-buahan, dia terus jadi lembik. Dkt mana ye silap saya?
ReplyDeletesapukan mentega sikit atau kertas minyak tu sebagai agen supaya pavlova tidak melekat...
Deletebaru letak terus lembik ke pavlova tu atau dah lama ye?
Nak cubalah nanti buat sendiri. Terima kasih atas resipi ini.
ReplyDeletePetua Awet Muda Dan Cantik Macam Ayu Raudhah
Thank you for the recipe...sy tercari cari blog yg tunjukkan cara buat Pavlova step by step. Akhirnya jumpa disini...
ReplyDeletealhamdulillah...selamat mencuba
DeleteHai nk tanye sikit pasal suhu oven klau bakar 1 jam 15 min tu sentiasa api bawah je ke? Sebab selalu saya buat bahagian bawah mesti dh hangus...
ReplyDeletelain oven..lain perangainya..
Deletemacam saya...atas bawah pakai....pastu off atas..pakai bawah je...dan ada kalanya off bawah..atas je pakai..so kite kena pandai2lah adjust.....
Kak, sy dh buat pavliva ikut resipe akak..cme luar xgaring..tp dalam jd n xpenyek..knp ye kak?
ReplyDeletecuka masakan dengan tepung jagung tu tak skip kan??
DeleteNk tnya? Klau tukr tepung jagung & cuka kepada cream of tartar rsa mcm mna ya? Rangup tk?? Ke resepi mmg kne pkai tepung jgung & cuka?
ReplyDelete