Tadi masa nak check yahoo mail
tup tup nampak resepi nieH..
haaaaaaaa.....
ape lagik....copy pastelah kannn...
masuk dalam recipe book ...
Selamat Mencuba!!
Credit: Yahoo Malaysia News
Ayam Masak Merah
BAHAN-BAHAN
Minyak sapi | 6 sudu besar |
Kulit kayu manis | 1 cm |
Bunga cengkih | 4 kuntum |
Buah pelaga | 4 biji |
Air | 125 ml |
Ayam | 1 kg, dibelah 12 dan digaul dengan kunyit dan garam lalu di goreng sampai masak dan diasingkan |
Kismis hitam | 125g, dicincang halus |
Sos tomato | 250ml |
Madu | 3 sudu besar |
Serai | 1 batang, dititik |
Lengkuas | 1 cm, dititik |
Garam | Secukup rasa |
Bijan | 2 sudu kecil, digoreng tanpa minyak sehingga wangi |
Daun pudina | 1 tangkai |
Dikisar halus
Bawang merah | 10 ulas, dikupas |
Bawang putih | 2 ulas, dikupas |
Halia | 2 cm, dikupas |
Serai | 1 batang |
Cili kering | 15 tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan |
CARA
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga serta rempah yang telah dikisar.
- Setelah wangi, masukkan sedikit air, ayam yang telah digoreng, kismis hitam, sos tomato serta madu. Kemudian, masukkan serai, lengkuas dan garam. Masak sehingga ayamnya empuk.
- Sebelum diangkat, taburkan bijan di atasnya bersama dengan daun pudina.
adoiii terliur tgk ayam masak merah!!
ReplyDeletesedap kannn...akak dan ayam tak boleh dipisahkannnn
DeleteMemang sedap saya dah coba resipi ini...mudah dan ringkas....makasih dah ulpload ni resipi
ReplyDeleteseronok dengar dah menjadi...waaaaaaaaaaaa....kalah lah chef wan nanti ye
DeleteSedapnye..ari nie nk cuba msk tuk buka pose.
ReplyDeletecuba jgn tak cuba ye
Delete