Pages

Tuesday, January 29, 2013

Jom Makan Mochi, Sweetie

Assalamualaikum

a.k.u tau makanan ni dari Cik Ta..
haa bukan Rozita Cik Wan OK..tapi Cik M**iTa...hehehhe
pastu ari tu.....ditengah malam buta pegi 7Eleven
nampak lah benda alah nieH..
nak try lagik...
trylah amik yang perisa Pandan...
dia ada macam-macam perisa ok......
harganya untuk empat ketul RM3.30
bagi a.k.u quite expensive lahhh
kalau buat buah melaka lagi berbaloi-baloi kot...ha ha ha.....
tapi nak rasa punya pasal...ku bedallllll saja.....
korang dah cuba??





saya tepekkan di sini RESEPI MOCHI tapi bukan Mochi Pandan ye..
kalau mochi pandan..korang letak jelah kaya kat tengah2 dia...heheheh
(dalam Masterchef ari tu Nina pun ada masak Mochi kan)
a.k.u rasa lebih kurang kuih buah melaka kannn ....:)

Bahan-Bahan
  • 1 kg tepung pulut
  • 250 ml air
  • 2 cawan kacang
  • 1 cawan gula

Cara Penyediaan
  1. Tepung pulut di ayak dan di gaul dengan air hingga sebati.  Pastikan adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu keras.
  2. Kacang di goreng garing dan dibiarkan sejuk seketika.
  3. Kemudia kisar halus gula dan kacang.  Gaul sekali.  Letakkan di dalam mangkuk besar. Ketepikan
  4. Adunan tadi dibentukkan bulat-bulat sebesar syiling 20 sen dan kemudian rebus di dalam air mendidih sehingga ia masak ** TIPS:  bebola mochi akan timbul bila ia masak **
  5. Tapis bebola mochi dan kemudian gelekkan dengan campuran kacan dan gula tadi.  Pastikan rata dan sedia untuk dihidang.

5 comments:

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!