Pages

Friday, July 27, 2012

Resipi Ramadan Chef Wan: Biskut Coklat Vienna Bulat

Assalamualaikum

a.k.u suka tul baca Resepi Ramadhan Chef Wan nieH
kali ni..Chef Wan ajar cara nak buat Biskut Coklan Vienna Bulat
tengok bahan pun senang plak tu....

hehehhehe....
kalau sempat mana tau leh jadi kuih raya kan....



Biskut Coklat Vienna Bulat
 BAHAN-BAHAN
Gula aising150 g
Tepung gandum serbaguna390 g
Serbuk koko30 g
Mentega pejal250 g
Telur2 biji, besar
Jam rasberiSecukupnya

CARA
  • Ayak gula, tepung dan serbuk koko di dalam mangkuk. Putarkan mentega dan telur sehingga kembang. Kaup dan balikkan bahan-bahan diayak dengan tangan.
  • Paipkan doh menjadi bulatan dengan muncung corak roset.
  • Bakar pada suhu 170°C selama 10–15 minit atau sehingga biskut menjadi perang keemasan. Sejukkan. Kepitkan dua biskut bersama dengan jem rasberi dan taburkan gula aising. 

Nota
Selain jam rasberi, anda juga boleh lapiskan biskut ini dengan krim berperisa kopi. Caranya adalah dengan memutarkan gula aising bersama dengan mentega dan dimasukkan sedikit esen kopi. Jadilah ia biskut vienna mocca.

2 comments:

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!