puasss merata carik resepi donut gebu
nak make sure betul-betul gebu...
almaklumlah..saya ni kan 'rajin' orangnya....
jadi survey punya survey punya survey
saya rasa resepi di sini sangat sesuai dengan naluri pemalas saya
kerana....tak payah lah pakai sukatan sangat..
dan hasilnya
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
gebu tak???
bahan-banyanya amat mudah....
2 sudu kecil yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air (ikut keperluan)
2 sudu besar butter/marjerin
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air (ikut keperluan)
2 sudu besar butter/marjerin
Cara Membuat:
1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
2. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah-tengah tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
3. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
4. Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
5. Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
6. Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
resepi memang bulat-bulat saya guna dari http://resepibonda.com/resepi-donut-lembut-dan-gebu/
alhamdulillah menjadi
terima kasih ye tuan rumah :)