SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Monday, April 9, 2012

Encik Adha dikejarkan Ward Emergency

Assalamualaikum...





Hari Jumaat lepas
sebaik sahaja 'bersantap' di kupang bersama kawan-kawan
terpacul di screen hp a.k.u "aDHaku sayang" calling
mmmm
macam biasa..
a.k.u angkatlah...
"Hello", kataku
"Hello", orang di sana menjawab..
dalam hati dok tak sedap nieH..
dah kenapa suara lain?

"Hello...saya K****, Adha masuk hospital"
gulp...
(lepas tu ada lah lagi dia sambung)
a.k.u dengan muka 'tanda tanya' terus cakap "oh ok"
RINGKAS....dan MACAM TAK DE APA-APA kan
lepas tu..terus pegi ke pintu lif di mana kawan-kawan sedang menunggu dan a.k.u pun berkata
"Eh...K**** kata Adha masuk hospital?"
dia org pun tanya kenapa...a.k.u dengan spontan jawab "Ntah"
tak tahulah panik ke..terkejut ke
tapi itulah reaksi a.k.u
terus kawan-kawan kata call lah balik tanya
a.k.u terus suruh ita yang call..a.k.u macam tak tahu nak buat apa ok

mmmmmm dan time time ni lah bateri HP kong kan
naik atas dulu....amik charger terus charge
dan Ita called kan balik no. adha

"Kenapa Adha masuk hospital ye"
dot dot dot
dot dot dot
dot dot dot
"Sesak Nafas?"

terus jantung a.k.u ni macam nak berhenti
dari a.k.u yang panik dan agak sedikit cool
terus jadi semakin kelam kabot...

Ita nasihatkan a.k.u cuti je
pegi hospital..
a.k.u ni masih dalam keadaan yang tak sedar
P.A.N.I.K
tak tahu buat ape
even Ita tanya pun a.k.u tak tahu nak jawab ape

terus tutup pintu boss( ingat pintu boss ok)
print email (kekdahnya nak mintak tolong kawan-kawan settlekan meeting for Monday - tapi at last a.k.u lupa bg)
log out email dan pc
terus berjalan keluar...

walaupun pada masa tu
Ita yang sepatutnya teman a.k.u dan akan hantar a.k.u ke hospital...
tapi a.k.u? jalan tak toleh kiri kanan tinggalkan Ita
(sorry Ita..betul-betul P.A.N.I.K ok)
jalan tanpa henti ke Annexe sambil tunggu shuttle nak ke SK - tempat parking kereta...

tapi Allah permudahkan perjalanan a.k.u
dari berjanggut tunggu shuttle..
Kak KM datang...a.k.u dengar ita mintak tolong hantarkan ke SK
sib baik kebetulan Kak KM nak ke sana
Thanks Kak...really appreciate it..

sampai SK..a.k.u terus kata kat Ita..
biar a.k.u drive
fuhhhh a.k.u drive ok..
jangan tak percaya
dalam keadaan P.A.N.I.K
dan tak tentu hala..
a.k.u pilih untuk drive sendiri
dalam hati dok fikir..isk a.k.u ni asik susahkan org je
bole??


jadi a.k.u pun drivelah ke Tawakkal Hospital...
dengan bantuan GPRS Cik Ta ta
kawasan situ a.k.u mmg familiar
tapi Hospital tu yang a.k.u tak familiar
Tawakkal kan dah pindah blok baru
even blok lama pun a.k.u tak tahu sangat selok belok Tawakkal
jadi lebih baik a.k.u mintak bantuan Ita.. (Thanks Ita)

sesampai Tawakkal...terus menuju ke Emergency...
nampak dah kawan-kawan Adha - dua org....(Thanks yek korang.....mmg sangat-sangat membantu)
kalau lah dia org tak de....
cam ne? huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

a.k.u teros tanya mana Adha?
tadi dia kat Zon Merah...
gulp? Zon Merah..terus hati a.k.u ni macam nak pecah...dah kenapa Zon Merah..
kritikal sangat ke sesak nafasnya?

pastu sambung lagik
tapi skrang dia dah kat Zon Kuning...
phewwwwwwwwwwwwwwwwww....lega sikit ok

menurut dia org
masa nak pegi Solat Jumaat ari itu
depa nampak Adha
terduduk kat tangga ..
dia dah bgtau sakit kepala dan sesak nafas
tapi kawan-kawan nasihatkan duduk dulu..
dia org solat dan balik sama-sama ke office
tapi semasa dia org berdoa..
Adha bg message lagi yang dia dah betul-betul tak tahan..
terus kawan-kawan keluar dari Masjid dan tahan teksi....
terus ke hospital
kenapa Tawakkal?
sbb tu lah yang paling dekat kat office a.k.u
kalau ikot kan..selalunya a.k.u pegi Ampang Puteri
even follow-up En Adha pun masih kat Ampang Puteri......

dah dengar semua cerita...
a.k.u nak jumpa Adha..
terus K**** bawak a.k.u ke katil Adha dan a.k.u tengok
suami a.k.u dah terbaring ataih katil
dengan muka yang "mmmmm" cam biasa....."sakit anak bongsu"
boleh? ha ha ha..jahat kan.....

org tak sihat..so muka tak sihat lah..
dan a.k.u macam biasa....
dok tanya itu ini.....
tapi dalam hati dok berkata-kata...
Adha ni sakit tapi dok tanya soklan cam Polis Pencen
tapi tanya gak...
kesian En Adha..dah lah sakit kepala..bini plak cam 'bertih jagung' tanya tak henti bertanya

selepas beberapa minit a.k.u kat situ
Nurse datang..nak bg suntikan
disuruhnya a.k.u keluar...

selepas selesai..
a.k.u masuk balik..
tanya dah makan belom....
dia kata blom..jadi pegilah carik kedai....
mula-mula masuk kedai runcit biasa..tapi roti biasa tak de
a.k.u ke Ayamas...(ada Ayamas ok kat Tawakal)
fuhh dua kali a.k.u ulang alik Ayamas tu
first beli roti
tapi bila tanya nurse..better bg air dulu
sudahhh pegi lagik Ayamas beli Teh O plak
dugaan...dugaan...

masa ni lah doctor datang
tanya itu ini
tapi doctor ni best
tanya macam-macam
dah jadi sesi berkenalan pulak
mungkin cara dia nak coolkan pesakit (maybe)

ada satu AYAT PENYATA yang buat a.k.u terpaku

"Angin ni keluar dua cara..satu kat atas (mulut), satu kat bawah (kentut lah)..mana boleh keluar ikut kepala?..tak logik tu...."

kenapa ayat penyata di atas diungkapkan?
sbb a.k.u bgtau....sebelum ni Adha mmg daptkan rawatan Ulser Dalam Perut and Gastrik dia dengan Dr M*****...
dan doctor yang bgtau..
punca Adha sakit kepala disebabkan gas dari perut naik ke kepala....
dan bila a.k.u ceritakan balik kat doctor Tawakal nieH...

dia terus kuarkan fakta kat atas
"pelik pelik",  katanya...
jadi dia terus kata..
kita buat scan dulu...
.then baru tahu lah sakit apa...
dup dap dup dap ok.....
serius benor bunyiknya...

dia kata....better kite pastikan......
takut ada apa-apa..
tapi insyaallah tak de ape kot...
tengok 'sihat' je nieH..

tapi seriuosly....mmg a.k.u happy bila berdepan dengan doctor ni
dia buat keadaan jadi cool
tak tegang.....

lepas doctor check bagai
Nurse nak tolak Adha buat MRI...
a.k.u masa nieH.....
terus cakap..."Ibu pegi amik Alieyah dulu..hantar Ita balik office..nanti datang balik"
selepas semua urusan ward diselesaikan.....
kawan-kawan En Adha pun dah balik
a.k.u tinggalkan En Adha dalam jagaan jururawat-jururawat yang comei-comei tu
masa ni En Adha masih di Emergency lagi ye...
lom masok ward lagik....

banyak lagik kena settled...
nak amik beg En Adha kat office lagik
Amik Alieyah kat Tunas...Hantar Cik TaTa gi Sasana..
terus balik Taman Melati
siap-siapkan barang En Adha
zassssssss ke Sentul amik Fahim....
dari Sentul baru ke Tawakkal...
tengok Adha...

hari yang sangat penat....
panik..menakutkan..

btw..for first night kat Tawakkal
En Adha dan dapat tetamu..
Thanks A** and isteri..
sudi jengah Adha....

siap tanya......baju tak tukar lagik ke?
huhuhu...
bini busy lah En A**...
ni pun baru sampai haaa..cam ne nak tukar......

kite sambung next journey ye..
nak siap-siap...
gi tengok Adha lagik

** as at now...result lom dapat lagik..doakan yang terbaik ye kawan-kawan**

12 comments:

  1. alahaiii, berdebak debuk kalau suami masok spital kan, kak, saya doakan en suami akak lekas sembuh ye, harap cde apa berlaku... saya nntikan cerita akak seterusnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ana.......
      alhamdulillah.....ok semuanya

      Delete
  2. harap takde apa2 yg serius ek.
    cepat sembuh adha..

    ReplyDelete
  3. Semoga husband k. ila tak apa2 dah lekas baik yer.... take a good care of him yea...

    biasanya kalau sakit2 ni, isteri atau suami lah penjaga yg paling bagus sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnnnn....ye cepat2 sembuh..tak moh sakit2...

      Deqna..u're correct...mmg lah isteri penjaga paling terbagosss...

      tapi kalau isteri sakit? va va va.....

      Delete
  4. saya doakan sume ok ye kak
    jaga diri ye

    ReplyDelete
  5. semoga encik adha cepat sembuh lah hendaknya...mmg para2 isteri ni akan panik kalau para2 suami ni masuk hospital kan....
    saya pun pernah merasa dulu...
    gelap seketika dunia ku rasakan :(
    kak ila...tabahkan hati ye...sure boleh punye lah uruskan segala2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Erin........
      mmg gelap gulita.....
      panik yang 'anggun'....

      Delete

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...