Resepi Ramadhan Chef Wan datang lagi
kali ni Urab Nangka dan Tempe
macam senang plak hidangan nieH...
jom cuba!!
Terima kasih chef wan..sbb bagi resepi yang mudah di masak
Urab Nangka dan Tempe
BAHAN-BAHAN
Minyak kacang | 60 ml |
Santan | 1 biji, diperah bersama 200 ml air suam |
Gula melaka | 2 sudu besar, diparut |
Garam | Secukup rasa |
Limau nipis | 1 biji, ambil jusnya |
Daun kunyit | 1 helai, dihiris halus |
Nangka muda | 200 g, didadu dan direbus sehingga lembut bersama air dan sedikit garam |
Tempe | 3 keping, digoreng dan didadu |
Tauhu | 1 keping, digoreng dan didadu |
Kacang panjang | 8 tangkai, dicelur di dalam air panas selama seminit dan dihiris halus |
Bawang goreng | 60 g |
Kelapa goreng | 60 g |
Nanas | ¼ biji, didadu kecil |
Dikisar halus
Cili merah | 5 tangkai, dibuang biji |
Cili padi | 6 tangkai |
Cekur | 1 cm |
Buah keras | 4 biji |
Serai | 2 batang |
Kunyit hidup | 2 cm, dikupas |
Biji lada hitam | 1 sudu teh |
Udang kering | 2 sudu besar |
Lengkuas | 1 cm, dikupas |
Daun limau purut | 1 helai |
- Tumiskan bahan yang telah dikisar sampai rempahnya naik wangi di dalam periuk.Masukkan santan, garam, gula melaka dan masak sehingga kuahnya pekat. Sejukkan sebentar. Di dalam mangkuk, masukkan semula bahan rempah yang telah dimasak itu bersama jus limau nipis, daun kunyit serta semua bahan kerabu. Jika hendak pedas lagi, tambahkan sahaja dengan hirisan cili padi ke dalamnya. Sajikan kerabu ini dengan segera, jika tidak ia akan merosakkan kelazatan resipi ini.
No comments:
Post a Comment
eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...
pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...
PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU
Assalamualaikum!!