SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Friday, February 3, 2017

RESEPI: Cekodok Yang Rangup dan Lembut

Assalamualaikum



nampak menarik sungguh kan cekodok yang di latarbelakangkan dengan bunga mawar...
pandai tuan rumah pilih bungaaa...

(tapi ni bukan rumah saya)

untuk pengetahuan kawan-kawan
saya memang terpesona dengan cekodok yang makcik saya ni buat
so memang dari sejak dapat tahu resepi rahsia cekodok ni
saya memang praktikkan buat cekodok dengan cara begini...

rahsianya cuma air panas....
bukan ayaq suam..bukan ayaq biasa...malah bukan ayaq sejok...

Bahan-Bahan:

Tepung Gandum

  1. Bawang besar yang di mayang kecil-kecil (janganlah kecil sangat)
  2. Air Panas
  3. Air (bersuhu bilik)
  4. Garam (secukup rasa)
  5. tambahan:  Ikan Bilis


Cara-Cara Memasak:

  1. Campurkan semua bahan kering dalam tepung (tepung, bawang, ikan bilis, garam).  Bila dah rata, masukkan air panas dan gaul rata.
  2. Bila dah agak sebati, masukkan air bersuhu bilik untuk jadikan dia seperti adunan cekodok biasa.
  3. Dah siap..boleh di goreng


tugas ayaq panas tu..
nak bagi bagi garing di luar dan lembut didalam
cubalah...pasti tidak menyesal :)


No comments:

Post a Comment

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...