SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Thursday, February 23, 2012

TUTORIAL: Aktifkan Reply / Delete Button untuk Komen Sendiri di Blog

Assalamualaikum...

Hari tu a.k.u susah payah untuk dapatkan 'REPLY BUTTON' untuk reply komen-komen
ni bukan reply button commentor tau....
tapi reply a.k.u pada komen kawan-kawan

sebelum ni...kalau nak reply..
cam tak boleh nak reply direct pada tukang komen
tapi hari tu....
masa usha kat blogger...
a.k.u dapat satu format untuk wujudkan button tu..
dan berjaya..

contohnya cam gambar di bawah




jika lihat pada komen di atas..
reply a.k.u akan ada di bawah..
dan kedudukannya di antara komen-komen lain
ikot turutan time bila a.k.u reply.........
dan bila a.k.u reply/balas komen tu...
komen a.k.u akan ada @ nama tukang komen 

jadi a.k.u masih tak puas hati
sbb...
a.k.u tak dapat nak letakkan fuction  'my own reply' tu betul-betul bawah tukang komen..
at least bila buat cam tu.....
a.k.u rasa lebih dekat dengan tukang komen

2 way communications...baru lah effective communications kan....
tak delah..komen dia yang pertama...
a.k.u reply nunnnnnnnnnnnn kat bawah kan..

a.k.u bukan kata lah yang posting a.k.u ni dapat banyak komen...
tapi a.k.u lebih suka kalau dapat reply direct to the comment itself...

so tadik...masa blogwalking......
terjumpa blog anastasyea.com

dia ada bg tutorial macam mana nak 'sampaikan hajat a.k.u'  tu
tapi sebelom a.k.u ajar balik ape yang sifu anastasyea tu ajar..
a.k.u tunjukkan dulu ape yang sebenarnya a.k.u nak ye
nampak tak?
ni rupa paras bila ada komen......


 ** thank you cikgu....sudi reply di blog 'pipit' saya **


dan rupa paras bila a.k.u reply...
komen a.k.u betul-betul bawah komen org yang komen
berapa banyak perkataan komen daaaaaaaaaaaa






menurut Cikgu Anastasyea ** time kasih kongsi ilmu **
function ni mmg dah ada dalam blogger setting...


Langkah-Langkah untuk munculkan atau aktifkan function macam kat atas....(3 steps saja)


  1. Pegi ke Setting (Cari di Dashboard)
  2. Lepas tu..carik Post and Comments - Pegi ke Comments - Comments Location - Pilih Embedded - Save Setting
  3. Masih di Setting...carik Other - carik Site Feed - Allow blog Feed - Pilih Full atau Until Jump Break - Save Setting 


LANGKAH 1


Step 1

LANGKAH 2


 Step  2


LANGKAH 3


Step 3


** a.k.u pakai  layout baru blogger ye..mungkin org lain...format / layout Dashboard dia lain.... tapi function untuk setting masih sama **



PALING UTAMA
korang preview lah blog korang tu..
menjadi ke tidak.....

kalau tak jadik..
cikgu ada bg coding...
tapi cuba yang ni dulu ye..

coding-coding ni kadang-kadang peningkan kepala sikit
sebelum ni a.k.u gunakan coding ... payah giler lah nak carik kan..
nak COPY..FIND...PASTE...
leceh  dan takot terhilang sume format pun ada..
atau tersalah paste pun mungkin terjadi
dan selalunya kalau guna coding nieH...
usually 'pakar-pakar' galakkan kite save kan format html yang terdahulu..
supaya kalau ada apa-apa jadi kendian...
coding lama tidaklah hilang dan blog kite kembali pada asal....

tapi kalau guna blogger function
rasanya should be ok kot...coding di simpan dengan selamat oleh server blogger...

selamat mencuba!!




20 comments:

  1. good tutorial dan berminat nak buat.. tapi saya ni pemalas... sbb tgk cam byk nak kena buat jer...hehee dasar pemalas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deqna.....semudah 1...2....3...

      three steps je......try ye

      Delete
  2. akak... tq2.. kite dh buat n menjadik la... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..bagosss...so tutorial akak tak mengelirukan org lah kan..hehehhe

      Delete
  3. aku berjaya dah buat baru nie .thankssssssssssssss ila ;-)

    ReplyDelete
  4. thanks. sebab kita ada masalah yg sama. nak cuba la. hehe

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. happy to share the info with you
      happy blogging

      Delete
  6. singgah sini curik tutorial.hihi..tp sy dah try buat, x menjadi la..blog jd huru hara..kalo guna koding camne pulak? maybe blog sy kena guna yg koding.. btw, done follow awk. (261):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah follow betul2 ke.....
      sbb kalau ikot blogger format lagi senang kot.......

      tapi bila tadi masuk blog awak
      rasanya...sbb terlalu banyak coding yang dah awak gunakan..
      blogger jadi pening kot....gulp........

      but nice blog.........untuk coding kejap ye.......nak bukak balik buku rujukannnnn

      Delete
  7. salam sis, ros guna ye tutorial trsebut dan dah creditkan to this blog..very helpful! thanks ya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. momantai..happy dapat tolong blogger lain

      Delete
  8. assalam.hehhehe...apasal eh. xjd pulak.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ikut semua step ke.....kalau ikut rasanya tak jadi masalah

      Delete
  9. thanksss....jadi pun...btul laa kata awak...
    si dia komen kat atas, kita nun jauh komen kat bawah..haha =)

    ReplyDelete

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...