SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Wednesday, April 30, 2014

Income From Nuffnang ...

Assalamualaikum

kaching..kaching..kaching..
alhamdulillah..
patah tumbuh hilang berganti :)

tapi jarang pulak bila a.k.u bukak blog sendiri nampak iklan-iklan tu..
isk isk....



Bila Ibu Masuk Gym

Assalamualaikum

ke tepi ke tepi..ibu nak masuk Gym (nyanyi dengan rentak lagu KRU tau..)

minggu ni..minggu pertama masuk Gym.
insyallah...bakal menjadi rutin pada hari-hari berikutnya...




2.43km dalam masa 30 minit adalah satu permulaan yang baik ye anak-anak
jgn perlekehkan saya yang dah 8 tahun tak masuk gym..ha ha ha

ingat mudah ke lemak ber-tan tan ni nak masok gym balik (lemak tau tak moh ngaku diri sendiri tu)
sampai adik kat gym tu pun kata...

"kak....nanti datang lagi tau..nampak akak macam first time datang sini"

dalam hati tu..dah nak jawab dah

"Ye dik..akak first time datang sini setelah 8 tahun tak datang....."

tapi redha je tau...
dengan senyuman paling ayu (waktu tu lah)
a.k.u pun menjawab..

"Ye dik..." sopan tak jawapan akak???? ha ha ha

dan siap dengan pesanan penaja tuuu..

"Kak..nanti datang lagi tau..pastu kak..nak lagi best..control makan"

"Ye dik...akak dah control makan since last year...ni baru masuk gym..."
 (dalam hati...adik...akak ni fikir adik sebagai pembakar semangat je tau..kalau tak..mmmmmmmm)

saya masih positif dengan semua teguran....sindiran..dan 'pakar-pakar' diet yang tetiba je muncul macam cendawan tumbuh selepas hujan...

bagi saya..

saya dah set dream saya...saya dah strategize...dan insyaallah..berdisplin... :)

saya akan terus positif...sampai 'dream' saya menjadi suatu yang pasti..

**  senyum mata kedip-kedip **

a longggggggggggg way to go..but I still put myself in POSITIVE MODE
walaupun my life partner pun perlekehkan usaha saya
"abang sayang.....i will prove to you..i gonna stay healthy and much younger than you...watch out"

in sya allah....



MFA's Progress

Assalamualaikum

Lama tak cerita pasal MFA...
Alhamdulillah..
macam biasa banyak progress dia
walaupun asik bertukar therapist...
(lotihhh ibu nak layan tau)



MFA dah banyak improve dari DAY 1 dia attend therapy session
skrang..mulut dah banyak celoteh walaupun butir-butirnya ada yang tak clear
dah boleh buat ayat more than 4 words..
better kan.... :)
tapi kelas speech Fahim dah banyak ke laut
susah gak kalau bergantung pada Hospital je kan
no contigency plan..
yang susahnya kita..nak set kelas therapy nya...
but that one...another story..malas nak pikir sangat...
biarkan hospital yang settled

back to Fahim...
tangan dah makin smooth
gambar kat atas tu...masa dia buat OT last week...
orang suh lukis pokok kelapa..dia lukis menda ape ntah
but a good start
ni yang boleh melatih dia tuk menulis kelak..
selagi jari, tangan, bahu tak sync...
macam mana nak pegang pensel dengan betul dan terus menulis..

yang masalah skrang ni...ibu je .. susah nak buat sesi therapy dengan Fahim dekat rumah
kekangan masa tu...memang susah nak konsisten buat kelas tuk dia..
give up?? yes..kadang-kadang give up...
emosi ibu ni pun kadang-kadang tak cukup kuat...
tapi kena built up balik...sampai ibu ke tahap paling maksimum...

ibu sentiasa nak yang terbaik kan..
bila ibu 'ter' rajin...baru lah kelas latih tubi bermula... :)
toilet train..memang ke laut..
bila tanya dia...takkkk memanjang je..
tapi..terlepas jugak...lotih ibu ok...

doakan yang terbaik untuk Fahim ye...
dan terbaik untuk ibu..
biar ibu Fahim sentiasa kuat..tabah...redha...gigih...tawakkal..istiqamah :)





Tuesday, April 29, 2014

Jantung Hatiku

Assalamualaikum

tetiba rindu mereka semua..
ada dua lagi tiada dalam gambar..
mmm...


Friday, April 25, 2014

3 Steps To Achieve Your Goal

Assalamualaikum

Hati sangat berbangga bila dapat attended this course...
memang sangat energetic orangnya...

dan saya tak boleh lupa bila dia sebut video ombak di Indian Ocean tu....'normal'
padahal bila video ombak tu heboh kat FB...mmg mengucap lah a.k.u tengok
sangat dasyat ombaknya
tapi pada beliau...normal..sbb ada yg lebih dasyat dari itu..."Wow"

Baik..
beliau yang saya maksodkan adalah Capt Ariva..
seorang kapten kapal laut..berkahwin dan ada anak...
beliau lah fasilitator tuk hari itu...
bercakap mengenai "Setting Successful Goals"

menurut beliau....
kita hanya boleh memenuhi setiap goals kita dengan hanya 3 cara..
"munee" ... (he is an Indian enegertic man)


sambil-sambil beliau cerita pasal setting goals..
beliau ada selitkan pasal seorang 'crazy' man yang ingin menjelajah dunia ke antartika tanpa duit
beliau menjadikan sahabat beliau sebagai model untuk kami terus berjaya dalam mengejar mimpi...
SAYA TAK MOH CERITALAH
baca je kat link tu kan

rumusannya...KAWAN beliau memang berusaha sungguh-sungguh untuk sampai ke antartika tanpa duit..walaupun beliau gagal...tapi dia tetap akan berusaha lagi..jangan pernah ada rasa putus asa....

so back to his talk
apa yang perlu kita buat untuk capai goals kita

DARE TO DREAM EVERYONE...
tu lah yang paling UTAMA ye kawan...
dan DREAM tu mestilah yang SMART

S - Specific
M - Measurable
A - Achievable
R - Realistic 
         T - Time bound

contoh ye...Saya nak kurangkan berat badan saya 5 kg dalam masa 3 bulan.
so
S,M - kurangkan berat badan sebanyak 5kg
A, R - boleh achieve dan masuk akal lah kalau kita nak kurangkan 5 kg...kalau kite letak 50kg .. mmg kurang akal di situ
T - dalam masa tiga bulan

kedua....STRATEGIZE...
semestinya bila dah set ape yang kita nak..
kita kena rancang strategy macam mana nak achieve our goals...

ketiga DISCIPLINE
ye..kite ni kadang-kadang..
dah elok-elok dah set goals...
pastu strategi..mmg dah molek-molek susun
beli gadget itu ini...vogue the vass
tapi tiba-tiba tak consistent...punahhHhHH......


jadinya..

DREAM...STRATEGIZE...DISCIPLINE

gud luck everyone.




Thursday, April 24, 2014

This is cute

Assalamualaikum


Bila anak-anak kecil meluahkan rasa
lidah kelu tidak berkata..

"Assalamualaikum anti ila..saya nak tanya. izinkan saya ke pejabat anti boleh tak. Saya dah tanya dengan alieyah dah.  boleh.
bay bay anti ila..assalamualaikum..tapi ingat nak ikot"
"Dania nak ikut boleh ke tak, please bolehlah.  Assalamualaikum. makcik. Anti ila "

It's cute rite?



Thursday, April 17, 2014

Yeay....Saya Menang Wang Besar...Sponsored Post yang Pertama

Assalamualaikum

Aritu dah cuba....tapi guna RM5 saja...
kali nieH...saya buat lagi
dan hasilnya..double..triple

ape yang cuba-cuba ni kan
ce cite betul-betul...
biar orang paham kan
ye kawan-kawan
saya cuba menabung dalam diam...

hati berbunga-bunga bila tengok hasil tabungan yang 'wow'!!



banyak jugakkan....tak lebih dari sebulan menabung ok

pastu..masa nak anto Blogbuster Campaign (erk..deadline ari ni ok)
tetiba tgk Nuffnang masih ada problem kot ngan server dia...
tabungan saya di Nuffnang masih di tahap yang banyak walaupun hakikatnya tidak....

dan
mata saya berbeliak
tetiba keluar kotak
"Sponsored Posts"
pastu..siap ada cashout date plak tu
walaupun jumlahnya cuma RM1..
saya cukup bahagia...
bila dipikirkan...lawak pun ada...
pastu..bila dok pk punya pk
OooOoOo ni yang ari tu..ada sekali Nuffnang ada buat survey kan
memang Nuffnang kata..kalau buat survey dapatlan RM1 tu..

jadilah..
at least dah ada ruangan "sponsored posts" tu
lepas ni..mana tahu...
nilainya RM10 ke..RM100 ke..RM10000 ke
*verangan lagi * 




Alhamdulillah BE pun bertambah satu lagi..
mmmmmm
moga-moga tabungan 'selit-selit' saya ni...
berjaya lah sehingga yang 'terbagos' ye




kawan-kawan
terbakar tak semangat???

ayuhhh kita....jom menabung demi masa depan yang cemerlang!!


Monday, April 14, 2014

Wow .. Wee.. Ka Ching Ka Ching!!

Assalamualaikum

mau tak happy...baru bulan April dah 4 digit...
lebih sikit dari yang ada problem ari tu...heheheh

Nuffnang sedar atau tidak server mereka ada problem?
mmmmmmm


apa-apapun..
memang sah..ini bukan nilai yang boleh di cash-out untuk masa ini..
kalau lahhh boleh cash-out....wallaweiii





alhamdulillah
walaupun dah jarang berblog'ing
tapi masih ada BE menerjah masok
aritu BE merajok..tak de satu pun singgah..
tapi kali ni bila bukak...
waaaaaaaaa dah ada BE..even ada yang dah di 'creditted' kan amountnya..
cam ne leh tak perasan..rugi rugii...

even Blogbuster Campaign pun ada satu..
deadline dah hampir tu..isk..
salah satu cara nak buat duit kan...
nak tak nak....kena gak buat satu atau dua video...
lagi banyakkkkk rugi kalau tak join Blogbuster Campaign...

satu even blogger pun dapat..
ntah nak pegi tak....
ada siapa-siapa dapat invite tuk event blogger 19th ni tak?

** saja nak bakar semangat blogger di luar sana untuk teros menulis..jgn jd seperti saya **


Tuesday, April 8, 2014

Alahai Anak Omak

Assalamualaikum



comei tak saya????
heheh..ari ni genap  5 hari Fahim di serang 'chicken pox'
sib baik tak gatal-gatal...

masa jumpa doctor kat klinik ..siap kata lagi..ehh dah 5 tahun setengah..
dulu saya jumpa dia masa dia umur 48 hari
va va va...
tak ingat ok ibu dia pernah gi klinik tuuuu...

jumpa doctor yang sama..tapi umurnya dah meningkat...
happy ok doctor jumpa patient....

keputusannya..
seperti biasa...bercoti selama seminggu..
suka lah beliau tak sekolah ok...


Bukan Sempadan....

Assalamualaikum

sebelum ni dok cerita pasal sempadan..sempadan kan..
tapi mood cerita 'Sempadan' dah  ke laut
mari bercerita tentang 'current issue'dulu
ha ha ha

actually...
a.k.u sakit kaki (specifically belakang lutut, pelipat)
ari tu sakit..tapi baik semula
then..balik dari 'sempadan' tu..sampai KL
sakit balik

jadinya..dengan nasihat kawan-kawan tershenta..
saya pegilah jumpa doctor
haaaaaaaaaaaaaa
amik ko..
berjelaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ceramah tau
bukan hanya nasihat dari seorang doctor...dietician...gym trainer...
abis semua doctor cover ok...

so keputusannya....


saya kena amik supplement untuk memulihkan tisu dan tambahkan liquid di bahagian lutut saya
supplement ni bukan untuk sehari dua
tapi sekurang-kurangnya 2 bulan untuk tunjukkan effectnya...


degil lagi
tak moh control makan...control weight...tak moh exercise
dah tua-tua ni..
banyak kena control
metabolisme dalam badan dah berkurang... heheheh

sib baik lah doctor kata...sakit ni not a big issue...
as long as...try to loose ur weight...control ur food intake... :) chill!!

but..
ada stu lagi issue yang 'lebih penting'
mmmmm
dua minggu lagi...kena follow up
dont cheat...pls...'cheating...please go away'


Thursday, April 3, 2014

Sempadan - Part II

Assalamualaikum


Jom sambung kisah semalam...
menyeberangi sungai yang luas terbentang untuk ke sempadan Thailand..
gitu...
sungguh ngeri ok..
sampan yang kecik memuatkan ramai orang
dup dap dup dap..

giler kentang..
sampai di tengah-tengah sungai tu
ada plak air yang 'terjah' ke atas
abis basah beg 'coach' ku...
rosak..rosak..
incik suami
kuyup sebelah badan...
penangan nak ke sempadan kekdahnya...



apa ada kat sana?
macam pasar biasa..kedai-kedai jual bermacam-macam benda
tapi yang pasti..
pergHhhHhHH tudung dia murah-murah
yang menyedihkan..
a.k.u tak tahu pun depa semua nak pegi sini
ingatkan nak pegi rumah kawan Abah a.k.u
so..conclusionnya..no shopping is allowed...
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...



nampak tu si Alieyah ngan Fahim
macam tau-tau je jalan kat situ..



saja berposing kat sini
sbb nak tunjuk gak
a.k.u gi sempadan .. a.k.a Thailand....

kejap je pun singgah...sbb lepas ni nak gi Rantau Panjang..
nampak tak muka Alieyah
budak yang pandai 'berenang' takut naik sampan..




mungkin dia takut gelombang sungai tu kot..
muka selenga semacam je...ha ha ha..

ok lah..lepas ni kite ke sempadan Golok  pulak..
fuhhh asik ke sempadan je kejenya ye...

bai!!

Wednesday, April 2, 2014

Sempadan...

Assalamualaikum


gerun bila tengok seberang sana...
huihhhhhhhhh....
giler dalam tu sungai nieH..
tapi alhamdullillah...
kami selamat pegi dan balik...
pegi ke sempadan Thailand naik sampan....
ngucap..ngucap..

kite sambung lagi ye



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...