SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Thursday, March 31, 2011

STICKY ENTRY: Ada Juge Org Yang Membaca | adanyakauuntukku |

______________________________________________________________________

SILA SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRY TERBARU
________________________________________________________________________

Assalamualaikum

Tak sangka
ada juga org yang sudi menjengah ke rumah a.k.u yang tak seberapa nieH...
seronok bila tgk ada feedback-feedback positif dari kawan-kawan...
walaupun mereka tidak me'reply'nya di sini
tapi mereka berkata depan-depan kepada a.k.u
a.k.u amat-amat berTERIMA KASIH...
THANKS AGAIN...
a.k.u benar-benar menghargainya...
kalau tak caya....
ce tgk ni ..


blog a.k.u bukanlah antara blog-blog idaman pun
tapi a.k.u amat bangga..
ada juga org yang sudi membaca...

dan dengan itu..
a.k.u dengan rasa besar hati ini menawarkan 'sesuatu' kepada pembaca-pembaca yang budiman..
amat mudah..
sila tinggalkan komen di ruangan ini...
dan a.k.u akan buat cabutan untuk mereka yang bertuah..
** jika ada yang sudilah kan  **

SO
silalah tinggalkan komen ye di topik ini ye..
ape-ape saja...
idok perlu lah nak jadi follower bagai..
tapi kalau nak jadi follower pun..
a.k.u alu-alukan...

mmmmmm....
follower kan...
macam best plak..
*pk jap*







haaaaaaaaaaa..kalau dah jadi follower
a.k.u tambah satu lagik hadiah misteri...
tawaran di buka sehingga akhir bulan ini..iaitu tepat jam 11.59 malam, 31 March 2011....

selamat mencuba!!
**  bulan ni bulan murah hati a.k.u....bak kata sorang producer tu...REZEKI DI KONGSI BERSAMA...BUKAN JANJI..TAPI PASTI... **



SENARAI BAKAL PEMENANG CABUTAN BERTUAH A.K.U
(terima kasih kawan-kawan)
  1. qemaishak
  2. Kamsiah Yusoff
  3. myasefia
  4. shidadut
  5. Farihah
  6. AKO - retna
  7. Shaizhar
  8. SPEAKER
  9. sYana
  10. NaharTinie
  11. kedaibiasa
  12. MrSSyamsul
  13. Puan nOLie
  14. BHMB
  15. Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara
  16. rosdiana
  17. Afne
  18. Shamz + Fieza = Muiz
  19. mama-syira
tunggu ye....saya umumkan pemenangnya pada awal bulan April 2011....

Cabutan Bertuah versi AdanyaKauUntukku

Assalamualaikum



ari ni last tuk Cabutan Bertuah versi AdanyaKauUntukku...

insyaaLLah..minggu depan a.k.u akan umumkan siapakah yang bertuah itu..

mmmmmm...
hadiah dah ready dah.......

tinggal beberapa jam je lagi nieH.....

mari mari mari...

One Day to GO | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

ibu sama hebat je tak sabo nak gi jalan-jalan
walaupun masih banyak konflik blom diselesaikan sebelom jalan-jalan
mmmmmmmmmmmmmmmm

"PD...Aku Cabar Engkau!!"

hehheheh...
masih segar di ingatan ok
kalau saper-saper pernah join GEMPAQ.COM ari tu
mesti ingat tagline itu...

tetiba tingat kat Sizal..boleh?
ape kabo lah kawan a.k.u tu...
last a.k.u jumpa dia..kat TESCO ngan isteri dan anak dia...

Puan Shida...ko setaman ngan dia kan?
ape cite dia skrang yek?

ok...
back to jalan-jalan cari pasal....

kalau pegi umah adik
tak sah tak mandi kolam
kalau dah nak mandi kolam
kenalah bawak baju kolam
bila mintak baju kolam kat school
erk
H.I.L.A.N.G

ari tu masa tanya Alieyah
dia dok kata..
nak pakai baju renang seksi
dan perhal  plak nak pakai baju renang seksi
bila a.k.u nak mintak kat cikgu
cam dia tak bagi
rupa-rupanya.....
baju renang dia dah M.I.A....

dia belajar renang pakai baju kawan dia
aiyooooooooooooo

asik ilang je barang si Alieyah nieH

mainan tok sah cakap lah
blom botol air
ni baju renang....

so cakap lah ngan cikgu
kalau terjumpa
terselit mana-mana
just letak dalam beg Alieyah..
esok last dia pegi sekolah...

tup tup pagi nieH..
anto Alieyah gi school
cikgu dah siap plastik bag

dah jumpa rupanya baju renang dia
terselit kat almari...
erk...
almari?

mmmmm

whatever..
yang penting
baju dah dapat
esok nak pegi jalan-jalan

tapi..coti lom apply lagik..boleh

oh ye...Puan Zubye..bolehkah saya amik gambar...
sob sob..dah berbolan-bolan tersimpan...
dah cam nak masok mozium dah gambar ku itu...

hopefully dapat positive response from Zubye.

ok da..nak keje

Wednesday, March 30, 2011

Tengah Kumpulkan Mood Jalan-Jalan | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum


semalam dok kata hectic month
ari ni tetiba kata nak kumpulkan mood jalan-jalan
dah cam kutub utara dan kutub selatan kan...

mmmm...
mood....sila mari mari mari..

tak sabar nak bawak Alieyah pegi umah Ajik Paim
ibu yang over..

tapi kali ini encik cinta hati kata
tak moh duk dendiam kat resort je..
nak gi jalan-jalan...

dok lah surf-surt net..
carik tempat menarik kat sana...

ada dua tiga tempat so far...
nanti dah confirm.....aii bg tau ye..
so bolehlah share maklumat dengan semua kawan-kawan kan


alaaa tak pegi jauh pun
malah tempat ni mmg selalu a.k.u pergi
cuma kali ni mood dia lain
sbb dapat chalet..
huhuhu...

Tuesday, March 29, 2011

Hectic Month | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

bulan ni adala bulan yang paling 'penat' dalam hidop a.k.u
dari awal bulan lagik..
dengan photognya..
dengan kejenya
ganti tempat orgnya
pegi coursenya
abah eksiden....

banyak keje tertangguh
baju tak siap jahit beads lagik
gambar lambat pos...
keje kat opis banyak tertangguh...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
i need a break...

kadang-kadang dah give up keje
nak duk umah je
boleh?

tapi.....................

life must go on..
nak tak nak...
a.k.u kene keje
sedangkan keje suami isteri pun
lom cukup lagik tuk menggapai 'kesenangan maksimum'
tapi a.k.u tak kata tak cukup ya...
so - so je..
tak susah
tak lah senang sangat...
alhamdulillah....


a.k.u masih boleh makan sekenyang-kenyangnya..
kalau tak...tak delah se'sihat' ni kan
a.k.u masih boleh pegi shopping ikot suka...
walaupun hanya baju anak-anak..ibu?? ..sob sob

a.k.u mmg bersyukur...

tapi kalau a.k.u diberi peluang
a.k.u akan pilih untuk DUDUK DI RUMAH BERSAMA ANAK-ANAK

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
cinta hati..
boleh kah?
seribu tahun lagi pun belum tentu boleh ok

Mood Swing | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

one day leave yesterday ..
really made me swing this morning...
as usual
checking emails (which are always many)
refresh my own mind..

at last..
I'm blur

take a deep breath..
stand up
walk to the cafe

jom breakfast dulu!!

RM64 instead of RM95 for Window/Diecut Hardcover Photobook from UPrint, Shah Alam [33% OFF] | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

KLIK SINI
cam menarik ok
a.k.u dah lama plan nak buat photobook nieH
tapi dari sehari ke sehari
dah sampai si Alieyah 5 tahun
tak gak buat-buat..
tadi tgk kat MilkADeal
cam good offer...
mmmmmmm

valid sampai end of this year
kiranya cam jaoooooohh lagik kan
adakah a.k.u nak membeli...

nak baca Terms & Conditions dulu
kalau best
boleh lah proceed

so untuk kawan-kawan yang mahu mengabadikan gambar-gambar dalam bentuk buku
boleh lah ke SINI

Sunday, March 27, 2011

Abah Accident | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

tetiba tgk HP ada missed call..
mmmm
dah kenapa kan
tetiba...
msg plak masok
isk..message plak

baru baca SMS
call in lagik...
lepas satu called
ada satu call lagik..

erk...
aiyoooooooooooo...
blom sempat nak call balik
ada message lagik masok..

mmg bz HP a.k.u dan suami berbunyik ari nieH
nak harap HP a.k.u tu
erk
kredit tinggal 0.29 sen ok..
sib baik HP cinta hati tu line..

rupa-rupanya abah accident
ya allah
baru je celebrate birthday abah ari tu..

telefon sana sini
confirmedkan betul-betul

adik bongsu a.k.u kata abah kat Hospital Angkatan Tentera
(abah a.k.u dulu keje kat RSAT)
so a.k.u ingat abah di hantar ke situ
sbb dia pernah keje kat sana kan...
senang sikit
dekat
dan tak penoh macam HKL..



so teros lah ke sana
dengan tak tahu jalan
konon-konon nak pasang GPS...
mmmmmm
dah sampai pun
GPS tak jumpa ok
sib baik ada penunjuk arah..

masok pintu utama...
adalah MP kat situ
tanya nak ke mana..
a.k.u macam tak boleh cakap dan suara tersekat-sekat
nak nangis pun ada..
padahal org tu dok tanya nak kemana je...

a.k.u ni mmg cam tu
tak boleh org tanya kalau a.k.u tengah marah ke
tengah sedih ke..
nanti a.k.u akan teros menangis..
jiwa sensitive ok
walaupun agak rimo....

lepas tu..MP tunjuk arah..
pegi ke EMERGENCY
masok situ teros tanya...
ada patient nama  M*** S****H**** tak
tak tahulah nurse ke..doctor ke kan...sbb pakai baju kaler ijo..
lain macam plak
pastu baru a.k.u ingat..
dah datang kat HOSPITAL ANGKATAN TENTERA
dah sah-sahlah kaler rasmi dia ijo kan
ok berbalik pada soalan
dia menjawab "tengah jahit" katanya..
erk..jahit..
a.k.u cuma angguk dan tak tahu nak buat apa..
P.A.N.I.K kot..

pegi luar..gi tau cinta hati
abah tengah di jahit
pastu bila cinta hati tanya ada tak org yang langgar tu
a.k.u teros kata...
ada kot..
sbb masa a.k.u sebot nama abah
org tu dok pandang-pandang
even doktor tu pun kata (erk doktor ka?)
anak dia...

org tu cuma pandang je
a.k.u rasa dia nak tegor a.k.u
tapi tak tertegor...
munkin a.k.u perempuan kot

tapi bila cinta hati masok
dia pun keluar dari dalam EMERGENCY ward tu..
teros dia kata...
ni anak bla bla bla ke...
a.k.u kata ye..
yang ni menantu ye...
ye lagik a.k.u jawab

dia pun cite itu ini
setelah cinta hati bertanya
(erk..tau plak dia tanya..hehehhe)

rupa-rupanya
abah terjatoh bila kereta nak reverse...
org tu tak nampak...
so abah....terlanggar lampu belakang dia
pecah
dan masuk ke tangan abah....

so a.k.u tunggulah..
tgk org tu pun cam takot-takot kot
dia kata..dulu arwah abah dia pun cam tu gak
meninggal lepas eksiden
banyak darah
so mungkin dia panik..sbb tangan abah banyak darah

tapi abah a.k.u lepas jahit
leh sengih-sengih lagik..
mula-mula tak perasankan a.k.u
lama-lama baru perasan....

settled itu ini
dapt ubat..
so nak balik lah
org yang langgar abah a.k.u ada hulurkan kad dan duit
tapi abah amik kad je
duit dia kata tak nak

abah a.k.u ni mmg cam tu
dia sempat kata lagik
duit saya tak nak
sbb perkara ni jadi pun..bukan kehendak sape-sape...
duit pun tak boleh ganti apa-apa
tapi kalau tadi...tak bawak dia pegi hospital..
mmg dia akan marah...

org tu pun hantar abah sampai keta a.k.u...
sian plak dia
rosak lampu kereta belakang dia..

bila dalam kereta...
abah pun cite cam ne leh jdik..

rupa-rupanya masa kereta tu reverse
abah selamatkan motor dari diri sendiri..
sbb motor adik a.k.u
so abah biarkan badan dan tangan dia langgar dan lepaskan motor ke tepi...

lepas tu...
siap suh org tu anto motor balik rumah dulu
baru hantar ke hospital..
org tu mmg nak hantar ke hospital dulu kan...

ape lah abah a.k.u ni
siap suh anto motor
sbb adik a.k.u nak pegi keje tengahari tu..
boleh..

so untuk adik a.k.u tu
nanti jgn lupakan apa abah dah buat ye
selamatkan motor dari diri sendiri...

alhamdulillah..abah tak terok sangat
cuma kena jahitan...ada 13 jahitan
siap tak amik bius lagik
sabo jelah
kalau a.k.u mau melolong-lolong kalau tak bius..

a.k.u doakan abah sihat cepat
Ya Allah Ya Tuhanku....lindungi abahku dan seluruh ahli keluarga ku..

Konsert Salam Terakhir Siti Nurhaliza | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum


ada diskaun 10% kat Jusco

dah lama a.k.u carik CD nieH
rasanya...
kalau saper-saper yang rapat ngan a.k.u....
mesti tau..
a.k.u ni peminat tegar Siti Nurhaliza...
dan sebagai peminat..
mmg a.k.u beli kaset-kaset dia...

tapi skrang...
disebabkan dah tak boleh pasang kaset..
terpaksalah a.k.u beralih ke cd...
susah gak nak carik..
tapi tadik...
masa nak pegi beli air sirap *favorite tu*
tersinggah kat kedai jual cd...
pusing punya pusing..
wow....
terjompa
tanpa lengah-lengah..teros amik dan bayor..
masuk kereta teros pasang..
ehehhehhehe...

a.k.u suka konsert Untukmu Sudir nieH
mmg dulu...
pepagi a.k.u akan pasang kaset nieH
sampai dah rosak...
mmg persembahan Siti superb ok
the original Siti..
walaupun keseluruhannya Siti bawa lagu Arwah Sudir..

lepas ni..
si Alieyah kena lah beralah dengan ibu..
huhuhu

Bila Alieyah dan Fahim pegi taman | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum



selalunya kalau anak-anak nak gi Taman
mmg ke JUSCO lah tempatnya
org lain pegi taman...
yang ada rumput bagai..
huhuhu....

lebih selamat gamaknya kan..
babah suka pegi situ
redup...tak ramai org...

and for the first time
bg si Fahim sekali main..
wahhhh
udah pandai rupanya...
sampai panggil balik tak mau...

Si Alieyah plak..
bila suh balik..teros ke pagar
tapi.....
melarikan diri ke booth mainan lain kat luar tu
eeeeeeeeeeeeee
geram ibu tau..
suka-suka je lari-lari
kalau ibu ni Watson Nyambek ok gak
dah lah cam anak gajah....
nak buat larian silih berganti plak..

at last..
ibu kata...
Alieyah nak skate tak?
erk..
terjanji ok
so finally...
taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



dah lama idam benda alah nieH
ikot hati ibu
nak beli yang Barbie punya
tapi bila pikior balik
eeeeeeeeeeeee
Barbie?
beli jelah jenama Active saja..
bukan skate
tapi Tri Scooter...
morah saja..

oklah..
lepas ni jgn request benda lain
dan ibu
jgn offer yang bukan-bukan ye...

:)

Saturday, March 26, 2011

Assalamualaikum

video


wanna share a video of mine
a long time ago..
not so long actually..
while we're visiting Universal Studio Singapore last year....

enjoy viewing....

tu diaaaaaaaaaa | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum


its so hard to see this little boy lying on the floor
watching movie...
jgn mimpi ok

but...
I captured this pictures...
because it will not happen again...
just for a few second
and


*

*

*

*

*

taraaaaaaaaaaaaaaa...
u're on candid camera...
he just got up
and start walking and walking and walking...

mmmmmmmm
MORAL OF THE STORY: Ibu don't gatal-gatal captured my action ok...huhuhu

Friday, March 25, 2011

Happy Birthday Abah! | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

actually pagi-pagi dah ingat...
dah wish abah dah pun...
tapi...

ilang ingatan plak tengahari tadi
lupa beli hadiah
how?

tetiba adik called
cakap abah nak datang
goshhhhhh

cam taik unta jatoh bertepek ataih muka..
gulp

nak beli ape ye?
nak makan ape gak?

siap ada pesanan ringkas tu
"angah..jom lah kluar makan..naik E*X*A"
mmmmmmmmmm

Thursday, March 24, 2011

Ibu berbangga ok | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum


idoklah menang hadiah ke
jadi juara ke..
mahupun kuar muka depan surat khabar

tapi ibu tetap berbangga
sbb anak ibu boleh tulis nama ibu, babah, ajik dan nama Alieyah sekali
tanpa ibu ajar dah....

amat bangga ok
almost 3 months
she's in school...

a very good performance so far
i'm proud of you dear...

cuma sorang lagik je
alahai
suara emas
yang dia tau...ahhhhh......ahhhhhh...
cakap sikit..ahhhhhhhhhhhh
marah sikit...ahhhhhhhhhh..

agaknya masa ngandongkan si Paim ari tu
ibu suka cakap ahhh kot..
dah tersampok kat Paim

erk...
adakah?

apa-apalah dik
yang penting...
adik sihat....
adik ceria..
ibu tak harapkan apa-apa
nanti nanti pasti adik akan bersuara...

ikot adiklah...
[macam ibu dah give up je kan :)  ]

Annual Report 2010 and Financial Stability & Payment Systems Report 2010 | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum
The Bank has released the Annual Report 2010 and the Financial Stability & Payment Systems Report 2010 today. Among others, the reports provide comprehensive information on Malaysia's economic developments and trends as well as the country's achievement in the development of monetary, financial and payment systems.

Follow the links below to view the respective report:
  1. Bank Negara Malaysia Annual Report 2010
  2. Financial Stability and Payment Systems Report 2010

See also:
mmmm.....
kepada sesiapa yang ingin mendapatkan naskhah ini..
sila lah ke Bank Negara Malaysia ye...
tapi boleh juga dapatkannya secara online
klik lah link-link di atas tu ye...
by the way
nak tabik spring kepada mereka yang banyak menghabiskan masa dalam AR & FSPSR kali ini
dan untuk mereka yang baru saja menjejakkan kaki dalam bidang ini..
hehehhe
TAHNIAH...anda mmg HEBAT!!

SEKIAN LAPORAN YANG MELAPORKAN...
erk

TAHNIAH RAKYAT MALAYSIA!! | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

dah ape hal tetiba patriotik plak
huhuhu..

a.k.u mmg tabik spring dengan mereka yang naik monorail di stesen Chow Kit
semuanya beratur ok..
tak berebut-rebut
elok je line up kan..

a.k.u mmg kagom...
bukan senang nak tgk org line up bila amik pengangkotan awam
(walaupun ada gak segelintir yang masih tegar tak moh beraturkan)
yang penting
mmg ramai yang berator...
tak pelah
ada improvement
dah lama-lama nanti boleh jadi budaya RAKYAT MALAYSIA.

chaiyoookkkkk
tunjukkan pada mereka di luar sana
RAKYAT MALAYSIA adalah yang paling BERSOPAN
dan MENGIKUT PERATURAN...

Wednesday, March 23, 2011

2 days conference | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum



sangap rasa bila dua hari dok attend conference

dan yang paling best..
tetiap pagi...(walaupun hanya dua pagi saja)
kena naik nieH..



yes...
kena naik monorail
berhenti kat Hentian Raja Chulan..
ingatkan dekat...
tapi jaooooOOoooOhhhhh (cam kat London kan)
padahal sekangkang kera je
kalau dari opis gi SOGO...gi Jalan TAR
tak jauh plak kan..
dengan hujannnnn di waktu pagi..
mmg terasa jauhnya..

ni penangan hari-hari naik kereta..
pegi mana-mana org hantar

bila dah kena naik monorail
balik rumah cam nak demam
macamlah jauh bebenor...

mmmmmmmmmm

tapi tak pe....
conference punya pasal...
a.k.u sanggop naik monorail..
balik amik teksi....
benti kat opis...
dari opis baru balik umah...

esok dah nak masok opis
aiyoooo
lama sungguh a.k.u tak jengok opisku itu
macam dah sebolan tak masok opis...
ape lah jadi kat tempat a.k.u gamaknya...
rindu bangat sehhhhhhhh

mata dah ngantok nieH
esok dah nak masok keje

chaiyook a.k.u
baru je gi conference kan

YOU CAN DO IT!

THE REAL BOSS IS YOURSELF!!

COME ON

Monday, March 21, 2011

Jeruk dari Penang | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum



terliur bila tgk jeruk nieH kan
a.k.u paling suka jerok mangga tu
mmg bila buka je bekas tu
melelehhhhhhhh

fuhhh..time kasih ye Puan Ika..
dia ni kawan a.k.u sejak kat UiTM lagik
tapi dia tu pangkat besor skrang..
huhuhu...
time kasih ingat kat a.k.u ye..

mmg suka ok dengan jeruk tu

betul lah org kata
org berbudi..kita berbahasa
org memberi...kita merasa..

dulu masa zaman muda-muda
ada lah budaya memberi dan menerima ni
pastu nanti ada balasnya balik..

tapi srkang nieH
budaya cam ni dah banyak dilupakan...

a.k.u pun
kalau nak memberi dengan rakan-rakan di opis je lah
jiran-jiran kat rumah ni
cam sepoi-sepoi di angin lalu je kan...

rezeki di kongsi bersama....

Puan Ika..thanks so much ye...
pk pk..nak balas apa pula...
ada bekas tu..
takkan pulang bekas kosong kan
kawan-kawan ada idea?

jgn suh a.k.u masak ye
heheheh
amatlah malas ok..
yang mudah segera dan senang di dapati

JJCM at Le Azmi Garden, Bandar Baru Sentul | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

JJCM kali ini di Le Azmi Garden
tempat ni mmg superb
siap ada gazebo bagai....
si Alieyah teros je ke sudut landskap yg menarik di situ...


mmg impressive....
tatkala hujan membasahi bumi
kami sekeluarga menyinggah ke sini..
Fahimpun tengah tido masa ni...
sejokkkk....


makanan yang lazat
tip top
dan cepat
mungkin kami datang awal
dalam kul 6.45 cam tu


dan harganya amat berbaloi ok
untuk makanan 4 org...
ikan siakap...kailan ikan masin, tomyam, telor dadar rangup, sotong goreng tepung, sup ayam
semua ni tak lebih dari RM74 ok...
makan kenyang...poket pun senang....


tapi a.k.u tertarik dengan telor goreng rangop dia...
mmg lain dari yang lain
tapi..bagi a.k.u telor dadar ni
agak tdk menyenangkan selera a.k.u
a.k.u lebih  prefer telor dadar biasa..
tapi bg mereka yang inginkan kelainan..
haa leh cuba telor dadar rangop dia
mmg agak unik


pendek kata...
mmg berbaloilah

mmg a.k.u rekomen tempat ni...


...tiada tajuk... | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

mmmm...
dekat seminggu dekat tempat orang
akhirnya a.k.u pulang ke pangkal jalan
kesian kawan-kawan seopis denganku
pabila a.k.u relief di tempat org
secara automatik..
mereka juga kena relief a.k.u...
(tetiba rasa cam bagos-bagos kan)
ha ha ha

masuk opis cam biasa
buat rutin pagi-pagi
tup tup
tengah shiok berkemas
boss masok
erk..a.k.u baik punya duk kat tempat kusi dia...

dan dia bertanya tentang meetingnya
dan dengan rasa tidak bersalah
a.k.u macam tak tahu nak cakap apa
ye lah...
dah seminggu tinggalkan boss sendirik kan

mmmmmmmm
tapi a.k.u suka relief tempat org
dapat belajar benda baru
dan meninggikan ketahanan mental dan fizikal...
mmmm sangat tinggi ok...
sehingga a.k.u macam nak terjon ke bawah...erk

tapi....sehebat mana pun tempat org
sedap lagik di tempat sendiri...

dan esok
a.k.u menghilangkan diri lagik
ke mana?

"Administrative Professionals & Executive Secretary Conference"
first course of the year...
kawan-kawan..
saya menghilang lagi ye..
harap maklum

lepas ni dah boleh senang lenang....
tak payah ingat nak attend course lagik

Saturday, March 19, 2011

RM15 instead of RM50 for 2 Skaters for 3 Hours at The Wheels, Subang Avenue [70% OFF] | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

teringat plak zaman-zaman kecik dulu
main rollerblades..
huhuhu...
power tu kalau ada rollerblades..
korang ada..ha ha ha

kali ni tgk MilkADeal ada buat promo lagik
cam nak bawak Alieyah gi main plak
kat Subang Avenue..
erk..
di manakah?
kat sebelah komuter subang tu yek..


RM15 for 3 hours..and for two skaters..
haaa..morah giler tuuuu
jom ramai-ramai KLIK SINI

Friday, March 18, 2011

Yeayyyyyyy.... | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum



syukur alhamdulillah..
walaupun hanya PD
tapi a.k.u amat berbangga....
bukan senang nak dapat Chalet PD tu
kalau Flat tu..
setakat ni a.k.u try..
selalu gak dapat....

kekdahnya dah suami isteri keje tempat yang sama kan..
yeayyyyyy.......
jalan-jalan pertama di tahun 2011..
time kasih cinta hati..

Alieyahhhhhh
babah bawak kite semua gi umah ajikKKkkKkkk.....

ada sape-sape lagi yang pegi?
boleh lah kita sama-sama bermandi-manda...

huhuhu

bila di tempat orang | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

ada cam org gila kuasa tak
satu pc
satu netbook....
gambar cinta hati lagik..
(gambar tu slides show..jap gambar cinta hati..jap gambar anak-anak)

meriah kan...cam org banyak keje...
sampai dua sekali harong...

haaaa bukan berlagak ye motifnya
tapi a.k.u teramat lah sunyi tanpa suara-suara
kalau tempat sendiri....
ada radio boleh di pasang (dah rosak pun)
tapi tak dengar radio...
leh gak dengar lagu
dengar suara orang
tapi bila di tempat orang..
alahaiiiiii
amatlah susah

so untuk memujuk hati sendiri
walaupun leceh nak mengangkot
ku gagahi jua....

ku bawa
semata-mata...SEDETIK LEBIH......

baru tenang je dengar suara Anuar Zain...
huhuhu...

tetiba gatai
*mood baik..sbb boleh pegi jalan-jalan..yeayyyyyyyyyyy*

Thursday, March 17, 2011

Tolong Ingatkan Aku | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

Dialog di antara cinta hati dengan a.k.u selepas lunch tadi di Cafe

Cinta Hati   :  Nanti ibu bawak kereta naik atas tau!
a.k.u           : Ye lah..karang nak amik Alieyah takkan nak masuk bawah balik (dengan nada bagos2 kan)

konpiden ok...
ingatkan Alieyah dekat sekolah ari nieH
padahal..
Alieyah nun kat kg Wan dia (Sentul je pun)
sib baik cinta hati sedarkan saya
kalau tidak...
mau a.k.u drive kereta menonong je pegi sekolah Alieyah

siap pesanan penaja tu
"tadi kata tak telefon Alieyah ke tanya buat ape kat umah Wan?"
pastu terlupa..

nauzubillah...
dah kenapa a.k.u nieH

TOLONG INGATKAN A.K.U versi cinta hati...
tapi indirectly...

oh no....
tipah tertipu....
cinta hati sudah pandai bermadah helah ye..
tak pe tak pe...
anda JUARA hari ini.....

mmmmmmmmmmmmmmmmmm

Secretaries' Week 2011 ~ Nostalgia Dato' Siti Nurhaliza, 5 April 2011, MATRADE | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum



nak pegi...nak pegi....

cinta hati..belanja boleh? huhuhu......

dulu kalau ngan boss lama
mesti dia tau...
a.k.u suka Siti Nurhaliza..
tak payah cakap pun dia tau..
teros pilih Siti Nurhaliza ok..
tapi la nieH...

mmmmm
dia tak tahu kot...
tapi sekurang-kurangnya tahun lepas a.k.u dapat voucher RM$$$ dari boss a.k.u
tahun ini adakah?

hehehhehehehe

shida...puan laili.....adakah?



sangat kecil ok banner dia
puehhh dok carik yang besor tak jumpa..
Puan Erin..thanks for the info...

tapi tiket dia.......paling morah pun RM340 ok.....
pastu ada subject to 6% government tax and service charge plak tu.....

sesiapa yang berminat..
sila lah hubungi 03-2614 8000 / 8023 / 8017
atau boleh email fnb@quality.com.my


Pencapaian Terbaik | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

Pencapaian terbaik setakat ini
yeayyyyy
terima kasih kawan-kawan
saya amat hargainya
mmg semenjak tukar blogspot nie
ramai gak tgk org hit blog a.k.u
terima kasih..

ni yang buat semangat kobar-kobar nak berblog..
huhuhu...

ayuhhh kawan-kawan....
13 hari saja lagi tuk cabotan bertuah edisi a.k.u...

Wednesday, March 16, 2011

Alieyah jumpa Dinosour | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum


dulu.....
a.k.u pun pernah tgk dinosour
tapi kat Mimaland..

kali ni..
si Alieyah pulak tgk dinosour
cuma..
kini di Pusat Sains Negara & Planetarium Negara...



cam baik-baik je anak a.k.u bila tgk gambar nieH kan...
Alieyah mmg baik pun...
tapi kat rumah
ibu cam tarzan yang terlepas dari tanjung rambutan
asyik menjerit je ..

tu lah kawan-kawan Alieyah..
antaranya lah..
Sumaiyah(sorry kalau salah eja)...
tengah tu Alieyah..
dan hujung sekali Marsya (Nur Marsya Qistina - anak Puan Erin)
yang a.k.u kata Qistina..dia kata Marsya tu...
padahal nama dia Marsya Qistina

maybe ada org nama sama kot tu yang panggil Marsya
cam Alieyah...
kat sekolah cikgu panggil Fatin..
sbb dah ada org nama sama cam tu...



sib baik Alieyah jadi budak baik kan
so lepas ni ibu bolehlah benarkan Alieyah pegi lagik..

mmmm...
cikgu..lepas ni gi mana ye?

wah wahhhhhh.....
gambar-gambar lain ada di Facebook ye..
sila lah ke sana...

sekian laporan jam 10.15 malam...
nak tido
esok nak keje...
(nak gak update tu.....)

Keje Hari itu: Pernikahan dan Persandingan Azran & Ezza, 12 & 13 Mac 2011, Bukit Beruntung & Taman Melawati | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

a.k.u pernah cerita..
sabtu ahad lepas...
a.k.u amik gambo
sampai demam-demam...

ni lah antara gambar-gambar yang a.k.u amik
actually......
a.k.u follow org....
Puan Su...dia core Photog
a.k.u picisan cuma...

tapi editting..
cinta hatilah buat ye
kalau harapkan a.k.u
mesti itu cinta hati kata edit ntah haper-haper..
chaittt...
sabo tau aii kena kutuk ngan itu cinta hati

enjoy the preview...

Su..thanks invite akak follow Su
nanti kita kerjasama lagik ye


cantikkan love-love tu
hasil kerja tangan pengantin tau
kekdahnya dia nak gantung-gantung depan pintu bilik pengantin
ala jurai-jurai cinta..
tapi at last...
guna langsir tekad negeri perak tu...
even cadar.....sarung bantal dan hiasan dinding pun guna tekad tu tau..
very nice...
so dia gunakanlah love ni sebagai hiasan di bilik saja...

sebagai photog
saya gunakan apa yg ada di depan mata...
dan snap
dan tak sangka..

en editor a.k.a cinta hati saya
juga kretif..
menulis perkataan L.O.V.E  di situ
kebetulan lah plak....
mmg tak pernah terniat pun nak letakkan empat bantal love tu di situ
yang boleh membawa maksod L.O.V.E
instinct gamaknya...


to Azran & Ezza...
CONGRATULATIONS...
moga kekal berpanjangan sehingga ke akhir hayatttttt

Are You Awesome | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

tetiba masa dok masok blog
ternampak link ini  http://www.dailyawesomedose.com/areyouawesome/
teros klik kan...

ada peraduan..
amik gambor
heheheh .. a.k.u ni kalau pasal gambor je...
mmg lah tersangkot...

dok lah godek-godek lagik link tu

amat mudah
  1. Beli Sunkist pek dengan perkataan "Awesome"
  2. Amik gambar dan pose lah lawo or dengan aksi paling menarik dengan pek Sunkist itu
  3. Submit je gambar tu....pastu so suh kawan vote...
Peraduan ni menawarkan hadiah berbentuk wang tunai RM500 setiap minggu......
dan grand prize dia....8 hari, 7 malam di Itali untuk dua org ok.....
biar betol kan....
mudah je..amik gambar...

dan untuk para voters..
anda juga akan mendapat wang tunai RM100
sekiranya andalah yang paling awesome.....

ape lagik..
jom kita klik http://www.dailyawesomedose.com/areyouawesome/

tak sabor nak submit..
mana tau bertuah dapat pegi Italy...

Tuesday, March 15, 2011

MIKI Maternity Murah | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum


aritu ada kepochi kat facebook
a.k.u dapat beli MIKI Maternity dengan harga RM9 kan?

betol...
a.k.u tak tipu...
cuba perati.....betol kan...

ni dua je a.k.u sambar
RM8 je a.k.u bayar
eh dah kenapa RM8 kan
kata harga RM9
huhuhu....

harga sebenar RM18..tolak voucher RM10...
RM8 jelah bayar..
berbaloi kan...
saper nak bg?
walaupun pattern nya plain
but worth it
kainnya bagos....
sedap lah
cotton..huhuhu
sesuai untuk org mengandong yang selalu panaskan...

huhuhu...
selamat bershopping kawan-kawan...

a.k.u si Pembantu Boss | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

a.k.u pasti
sesiapa yang menjadi Pembantu Boss a.k.a AA kat opis a.k.u
pernah melalui perkara ini...

elok-elok invite for a meeting
dong dang dong dang..
cam meeting besarkan
(padahal kecik je pun)

nak confirmkan
tetiba...
disebelah pihak sana kata
ehhh...tak de pun dalam diary boss

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
suka buat surprise ala-ala *Eric Leong* kan....

ini bikin a.k.u marahhhh
bukan apa...
kalau tak boleh
inform awal-awal
tak marah pun
at least
boleh lah reschedule apa yang patut

kita ni ..sebagai pembantu boss
kenalah proaktif
kang kata tak buat keje
yang kenanya
a.k.u gak..
korang ada kena belasah?
tak kan..

jgn mudah assumed org sebelah sana tau apa yang korang pk kan
kot ye pun terlupa
takkan tak check diary boss tu

a.k.u ni yang asik-asik bukak diary boss
check..refresh...banyak-banyak kali pun kadang-kadang terlepas gak
tapi terlepas yang boleh diundur...

mesti org ingat a.k.u tak de keje kan asik check diary boss
tapi bg a.k.u
skrang ni mmg a.k.u perlu buat cam tu
bukan perlu dah..
kadang-kadang dah masuk wajib plak check...

dalam masa beberapa saat je...
diary itu boleh berubah sendiri...
tetiba surprise kannn...

so please lah...
a.k.u tau...
korang sume sibuk
a.k.u juga..
tapi jgnlah sampai org lain susah
macam org tu tak tahu buat keje...

renung-renungkan ye...

iktibar untuk a.k.u juga
sbb a.k.u pun selalu terlupa

tolong ingatkan a.k.u......

Cermin Segitiga | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum


yang a.k.u petakkan tu lah cermin segitiga
kalau korang perati keta korang..
pasti ada..
tapi ada gak a.k.u dok perati
idoklah ada..
lain kereta..
lain patternnya kannn...
dan ada juga yang bukan segitiga..
tapi segiempat
kalau nak pastikan mana satu
korang cuma perati mana satu cermin yang paling kecik
itulah ia...

tapi
apakah motifnya tetiba nak cite pasa cermin segitiga kan
alkisahnya begini
cinta hati bg tau
sebenarnya..ada fungsi cermin tiga segi kat kereta kita tu
lagi-lagi bila ada kecemasan..
macam tertinggal kunci dalam kereta
kereta tetiba lock sendiri...lepas tu anak kat dalam

pernah jadik kes
kat umah a.k.u
tetiba dengar org riuh rendah
dah kenapa
rupa-rupanya..
mak pak dia tak sedar anak masuk keta...
udah tu..
terkunci
kunci plak dengan anak yang terkunci dalam keta
menjerit2 lah dia suh anak tarikkan lock pintu
tapi anak tak reti bukak
lama gak lah...
last-last..
a.k.u nampak ada sorang ni..
amik hammer teros pecahkan cermin tingkap pemandu
selesailah satu cerita

merah-merah muka budak tu
a.k.u takot lemas je
ye lah..berapa lama dalam tu kannn

so skrang
anak terselamat
kereta lah...
kena ganti cermin baru
keta beSooo lah tu...

so moral of the story
lain kali
kalau jadi cam tu
jgn pecahkan cermin tingkap depan
pecahkan cermin segitiga itu

harganya murah sikit berbanding harga cermin depan
sekurang-kurangnya.....
dapat lah berjimat sikit..
duit pun tak terbang banyak
anak pun selamat...

a.k.u masih mengajar si Alieyah untuk pandai tarik lock tu
tapi masih tidak pandai-pandai..
amat riso sekali

dan disebabkan itu
ibu dan babah sering ada kunci sorang satu
at least...ada penyelamat

tapi..
kalau dah-dua kunci pun dalam kereta
kekdahnya
kenalah pecahkan tingkap juga....

so kawan-kawan
itu saja cerita hari ini....
daaaaaaaaaaaaa...



Monday, March 14, 2011

a.k.u kurang sihat hari ini | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

uhuk uhuk...
tekak gatal
idong tersumbat
kepala weng..

gara-gara kerja amik gambar hari Sabtu hingga Ahad
amik ko...
non-stop for the week
ari Sabtu lepas
kuar umah kul 6.30 pagi
fuhhhh balik..dekat kul 7 malam...
boleh?

ada tak tokoh nak jadi PHOTOGRAPHER PROFESSIONAL...
ha ha ha......

selalu amik gambar
tak penat cam neiH
tapi kali ni betul-betul mencabar..
sib baik masa kat Bukit Beruntung tu..
org yang drive..
kalau a.k.u...
mau Ahadnya a.k.u pengsan atas katil...

walau bagaimanapun..
pengalaman menarik
dan boleh dijadikan iktibar...

bukan mudah menjadi photographer..
kadang-kadang orang ni tak faham
photographer bukan hanya memetik butang snap tu je

pengorbanan dari segi masa....
tu yang paling utama

bg a.k.u
walaupun bukan photog yang hebat
tapi a.k.u solute
kat sume photographer - tak kira siapa saja ok
tabik springggggggggggggggg

a.k.u bg situasi ye...

CONTOH:

Nikah kul 9...
pastinya paling maksimum mak andam akan datang
dua jam sebelom..
photog?
2.5 jam sebelom....
paling busuk pun...6.30 pagi kena sampai

6.30 ok...
tapi adakah anda akan sampai 6.30 pagi?

bukan persoalkan apa-apa

kesimpulannya..hargailah PHOTOGRAPHER anda
creditlah pada dia
tanpa dia
adakah detik-detik manis anda itu akan dirakamkan dalam bentuk visual....
make up..sementara...
lepas event..padam
gambar?

PICTURES speak MORE....

renung-renungkan...

Friday, March 11, 2011

Matta Fair 2011, PWTC, 11 to 13 March | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum



Tahun ni gedik-gedik nak gi Matta Fair 2011
bukan ape pun
saja je pegi-pegi..
tapi omang aiiii
masuk ikot PWTC..tetiba nak EXIT kat Jalan Ipoh
tell me how...huhuhu
Cik Ita..explain please...ha ha ha

tadi amik half day semata-mata nak ke sana
pegi ngan Cik Ita dan Puan Shida (sian kena balik cepat)

ape yang a.k.u dapat...
cuma satu beg Matta Fair 2011...
yang lain..tidak lah di rembat kekdahnya.....



mula-mula...kalau nak masuk sini kena bayar RM3..
nanti dapatlah tote bag n gelang tangan tu..



lepas tu jelajah lah Matta Fair yang ada 3 hall semuanya ok..
masyaallah..besar gila
tu yang a.k.u kata tadik..
masuk ikot pintu PWTC
keluar di Jalan Ipoh..how....
so nanti pandai-pandailah ye...
sbb dia banyak EXIT

jadi kami kena lah patah balik..
sbb nak keluar gak kat PWTC kan...
nak anto Puan Shida balik opis
kami meneruskan perjalanan ke The Mall..
jalan-jalan carik makan..



ada kes sebenarnya kat Food Court The Mall
amik nasik kosong, ayam masak kari, pajeri terong
RM7.20 ok.
mmmmmmmm
ini mendatangkan marah...

tapi nak makan punya pasal kan..
makan jelah...
ni lah rupa paras nasik itu
*mmg takkan ku datang lagik ok*



sebaik saja lepas makan
tetiba di datangi seorang lelaki..
menjual minyak wangi...
morah dan katanya original ok

tapi a.k.u tidak terpedaya..
cik ita...huhuhu
cair dengan pujuk rayu salesman itu...

siap singgah Parkson lah nak check kebenaran perfume itu..
huhuhu
lepas tu teros balik
Puan Shida..kami tidak meneruskan perjalanan ok

Puan Shida sempat gak lah beli tiket Aquaria...
agak murah lah promotion nya
nanti gunakan lah voucher tu
teros gi express lane tuk enter Aquaria...
buat Yen...mama nak bawak gi Aquaria..yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Standard 1 Registration / Pendaftaran Darjah Satu | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum



Alhamdulillah
proses yang amat mudah..
terima kasih buat Puan Farihah..
kerana menjadi mata dan telinga saya untuk pendaftaran sekolah si Alieyah
mintak kebenaran dari boss tuk keluar kejap
*ku redah hujan ok*

sampai sekolah...
isi form teros register...




apa yang perlu di bawa semasa pendaftaran sekolah darjah 1

1.  Surat Beranak anak (asal dan salinan)
2.  Salinan IC Ibu dan Ayah
3.  Bil Utiliti (Api/Air)
4.  Sampul Surat (saiz setengah A4) beralamat sendiri dan bersetem 60 sen
ni untuk sekolah kat KL kot....
Selangor rasanya kena register online dulu...

skrang tunggu jelah jawapan..
menurut staf kat situ
insyaaLLah..selalunya tidak ada masalah...
satu pesanan ringkas dari pihak sekolah tadik
kalau dah register satu sekolah..
jgn register tempat lain
kalau nak register kat tempat lain
kena cancelkan salah satu
kalau tak nanti
dua-dua application akan direject..
harap maklum ye

lepas register..
teros balik office semula...
ye lah...
petang dah cuti..
balik dengan SEGERA...
sesampai opis
kuyup lah separuh bahagian..

dan berduyun-duyun 'wasiast' dapat
aiyooo time terdesak cam ni lah selalu org carik...

time kasih kat boss sbb bg kluar kejap
dan luluskan cuti saya ye..
time kasih lagik...

at last kuar opis dekat kul 1 gak..
zasss teros ke sana.....
(ke mana??..next entry ok)


akhir sekali...
ibu sangat happy ok..
Alieyah dah pandai tulis nama dia sendiri...
well done girl

How to 'Radio-ing' Your Blog/Bagaimana Me'radio'kan Blog | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

kalau saper-saper pernah masuk blog a.k.u
pasti tau
blog ini akan berlagu...

pernah ada kawan tanya
how to insert the song into the blog..
masa tu..
a.k.u tak tahu
sbb..selama ni...
coding ke..haper ke..
cinta hati yang buat..
saya malas...

tapi ari tu
suh dia update lagu
pastu cinta hati suh buat sendiri
sob sob...
tak boleh nak bermanja tau..

so dia ajarlah..
sib baik a.k.u ni fast learner kan...
hehehhe.....(time study lembab ok)

so di sini...
saya tunjuk ajar ye...

rasanya...thru out net nieH
banyak yang menawarkan radio-radio tuk blog..
bayar atau pun tidak..

tapi a.k.u
guna ini saja  http://fullmusik.co.cc/

nampak tak sebelah tepi tu..
yang telah ku merahkah kotaknya...
ada pelbagai pilihan lagu...
pilih lah ape yang berkenan di hati..
dia ada drop down button...



contohnya
a.k.u pilih lagu Malaysia....


lepas tu dia akan appear lagi drop down button..
dia asing-asingkan lagu ikot alphabet..
sila lah pilih ikot suka kan



contoh lagik
a.k.u pilih lagu Anuar Zain....
so pick the song...


lastly
dia akan kluar code tuk lagu tu...
dan juga display lagu yang kite pilih
so boleh lah dengar

copy jelah code tu..
tempek dalam blog kite...

dah siap...
semudah one two three kan..

selamat mencuba...

Thursday, March 10, 2011

MARI MENDERMA DARAH | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum

pernah menderma darah?
mmmmm
a.k.u tidak pernah..
mmg pernah terniat nak derma
tapi masa kat UiTM ari tu...
ada kes..
kobar-kobar nak derma
dok tepi nurses
tgk ape dia buat
tetiba nampak satu pengalaman ngeri di situ

cocok punya cocok
darah tak kuar
gulp
pastu..dia pusing tang sana
pusing tang sini..

hehehheeh....

tatkala itu...Nurse berkata...skrang boleh derma darah kan..
a.k.u teros berkata...tak pelah..lain kali...

huhuhu
teros blah
dan sampai skrang..tak berani ok....

masa ari tu..
amik gambar adik derma darah
(gambar kluar METRO ok)
senang je tgk
tapi still tak berani...hehehhe....

tapi experience di Pusat Darah Negara yang terletak di Jalan Tun Razak
benar-benar meninggalkan kenangan paling manis dalam hidup a.k.u...

a.k.u lihat banyak wajah-wajah manis menderma darah...
wow weeee

tapi a.k.u
mmmmmmmmmmmmmm

btw....silalah rujuk artikel di bawah berkenaan derma darah..
moga jadi panduan....


kalau ala-ala nak derma darah kan
boleh lah pegi ke PDN ye kawan-kawan...



click image for larger view
Tel:  03 - 2693 3888
 _______________________________________________________________________



Blood donation guide

Tips for a good blood donation experience

YOU might not know what to expect if you are donating blood for the first time.

You might wonder if the procedure is painful, or whether you will be able to go back to school or work immediately after the transfusion.

Fear not, as the following tips compiled from the National Blood Bank, Universiti Malaya Medical Centre Transfusion Medicine Unit and mayoclinic.com will be a useful guide for you to have a good blood donation experience.

1. Check whether you are eligible to donate

As there is a set of criteria you have to meet to be eligible to donate blood that is healthy and free from diseases that can be transmitted by blood, do check if you fulfil them before you go for the donation.

The criteria are:
  • You are healthy on the day you wish to donate blood.
  • You are 18 to 65 years old.
  • You weigh above 45kg.
  • You slept for more than five hours the day before.
  • You have eaten some food in the past four hours before the blood donation.
  • It has been at least three months after your last blood donation.
  • You do not have any medical problems. (You can discuss them with the medical officer present if you have them.)
  • You are not on any medications.
  • For women, you are not having your period for the past three days.
  • You are not pregnant or breastfeeding.
  • You are not a MSM (a man who has sex with men).
  • You do not take part in high-risk behaviours (e.g. have multiple sexual partners - more than one within six months, or have sex with sex workers.)
  • You do not have tattoos, ear/body piercing or acupuncture within 12 months.
  • You have not stayed in the UK and Europe during 1980 to 1996.
2. Just before you donate

  • Get a good night's sleep.
  • Have a good breakfast or lunch.
  • Drink extra water and fluids (avoid tea, coffee, or other beverages with caffeine).
  • Eat iron-rich foods: red meat, fish, poultry or liver, beans, green leafy vegetables.
  • Avoid fatty foods, such as hamburgers and fries before donating. As tests for infections (done on all donated blood) can be affected by fatty materials (lipids) that appear in your blood (for several hours after fatty foods), the required testing cannot be performed and your blood may need to be discarded.
3. During the donation

  • Wear clothes with sleeves that can be raised above the elbow.
  • If you have donated blood before, show the person who is going to take your blood any good veins that have been used successfully to draw blood.
  • Relax, it is not that painful (you will be given a local anaesthetic at the donation site).
  • Usually, snack and drinks will be provided. Have some immediately after donating.
4. After the donation

  • When you donate blood you will lose some of your fluids. Rehydrate by drinking plenty of fluids over the next 24 to 48 hours.
  • You can go back to work immediately after you donate blood, but avoid strenuous physical activity or heavy lifting for about five hours after donation.
  • If you feel light headed after the donation, lie down (preferably with feet elevated), until the feeling passes.
  • In the rare cases when bleeding occurs after removing the bandage, apply pressure to the site and raise your arm for three to five minutes. If bleeding or bruising occurs under the skin, apply a cold pack to the area periodically during the first 24 hours.
  • If for any reason something doesn't feel right, call the blood centre where you donated blood or the blood centre that organised the blood donation drive as soon as possible.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...