SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Friday, December 20, 2013

Dip and Dip

Assalamualaikum

Jamu mata dulu ye..
memang sangat sangat heaven..
lagi-lagi tuk pencinta coklat...
mmg kena pegi sini



tak nampak sangat effect dia lagi kan
ce tengok gambar di bawah pulak
perggggHhhHhhHHh wa cakap lu
dengan crepe dia yang masih panas..
coklat dia yang memang pergHhHhHHH...
pastu makan ngan kawan-kawan
pastu FREE lagi...

bertambah lazat....ha ha ha
nanti sambung lagi ye!!


Thursday, December 19, 2013

Rezeki Di kongsi bersama

Assalamualaikum



ari ni kat opis..
sume bintang-bintang bergemerlapan..
sama macam a.k.u juga
Alhamdulillah...

dan....bila dah dapat rezeki tu
kenalah berkongsi
yang paling utama
berkongsi dengan keluarga..
haaaaa

ni kiranya perkongsian kedua
yang pertama...a.k.u dah bagi siap-siap bahagian masing-masing kat account maybank dia orang
alhamdulillah..
walaupun yang kakak baru 7 tahun dan adik 5 tahun
simpanan masing-masing dah cecah ribu-ribu
buntang-buntang mata ibu tgk simpanan mereka
ibu juga yang simpanan masih berdikit-dikit
tapi tak pelah
rezeki anak-anak kan
mereka berhak mendapat bahagian mereka

lagipun nanti bila mereka membesar..
nak belajar..perlukan duit
jadi ni je yang boleh ibu buat untuk membantu mereka...
mana tau...masa zaman mereka nanti lagi banYakkkkkkk duit kena pakai tuk belajar kan..
sekurang-kurangnya dengan tabungan sikit-skit ibu ni..
bakal menyenangkan proses mereka belajar nanti

cuma bila dah ada duit
dont be so belagak...

ibu susah-susah sekarang..korang enjoy-enjoy kendian tanpa balasan setimpal...
mmg korang tengoklah ngauman ibu korang nieH..ha ha ha..

ok lah..dah melalut ke laut....


Tuesday, December 17, 2013

Speechless

Assalamualaikum


Photoshoot lah sangat kan..
haaaaaaaaaaaa..kami berjubah untuk majlis recognition ari tu..
tapi awat a.k.u nampak pendek?? mmmm
whatever
pendek ke..tinggi ke..
yang penting mashokkkkkkk
ha h aha
satu lagi...
model kat sebelah tu..asik nak pose carik jodoh je tau
jeles acik ok...





Jom Pegi Zoo Negara

Assalamualaikum

hujung minggu lepas...
incik suami ajak anak-anak ke Zoo Negara
mmmmmm
kakot...incik suami ajak ok...



dah nama pun hujung minggu
parking..omang aiiii..penoh..
jadinya..incik suami pun drop kan saya di pintu utama...
dengan harapan ngan parking di Pintu B
rupa-rupanya pintu B nunnnnnnnnnnnnn jauh kat Aquarium sana
menapaklah mereka tiga beranak ke Pintu Utama
padahal..boleh je beli tiket kat Pintu B




harga tiket masih macam dulu
mmm..konpius acik tau warganegara kena charged RM30 tuk dewasa..
pasrah....

bila dah masok..
biasalah...
ada lah zirafah dan gajah tu..
macam a.k.u kecik-kecik dulu
tempatnya masih di situ

tasik?? mmmm...
rasanya pihak Zoo kena buat sedikit 'olahan' di sana
tak bestlah kalau pelancong asing datang..
agak memalukan....

tempat lain-lain..
juga masih sama...
cuma ada tempat baru tuk si Panda tak lama lagi..
tapi masa a.k.u pergi tu..masih tak siap
banyakkk lah sangat renovation kat dalam tu..

yang paling utama
Animal Show
kalau nak tengok
make sure....sampai di sana sebelum jam 11 pagi dan 3 petang
hanya ada dua show sehari..kecuali hari Jumaat..sehari je show tak silap...




cute tak Fahim
ibu suh dia pose cam 'kawan' dia kat belakang tu...ha ha ha..
sibuk tau orang utan tu
mula-mula kawan dia je kat situ
dia jeles agaknya orng dok bergambar ngan kawan dia..
pastu teros dia datang..buat pos alaaa ms world kat situ.....ha ha ha

ok lah

Untuk keterangan lanjut mengenai Zoo Negara ni
boleh lah layari laman sesawang Zoo Negara di sini

nak buat party? kenduri kawin ke kan?
tapi....rasanya pihak Zoo Negara kena 'bersihkan' sikit kawasan di sana
barulah 'friendly smell' skit..hehhehe


Friday, December 13, 2013

Bonus Hujung Tahun Part II

Assalamualaikum

semalam baru intro....

ari ni kite cite seterosnya ye



Alhamdulillah
a.k.u dapat dua awards
satu..The Avengers
kedua...The Antz
tu yang dua gambar di up semalam....

The Avengers tu award tuk Teamwork...
a.k.u dan BFF a.k.u dinobatkan sebagai pemenang..
mmmm....rasanya...setakat ni..lom ada lagi pencabar lain berjaya menepis kami .....
ha ha ha...
kiranya kami menang berturut-turut start dari tahun berapa yek?
sampai tak ingat dah....ha ha ha..
opppsssss

The Antz tu...tuk menghargai kami yang suka menolong...bantu-membantu...
ringan tulang jugak a.k.u ni ye...
Alhamdulillah..
rezeki yang Allah beri...
memang tak menjangka (walaupun mmm mmm mmm ... )
yang pasti..rezeki yang Allah beri tu
kalau tidak sekarang....later later ...
pasti ada...

sebelum saya mengakhiri topik part II
  (berpart-part ok..meaning ada part lagi lepas nie..jgn boring pulak)
selamat menjamu mata...
mmmmm delioussss food..
yang penting..makanan jadi lebih sedap..bila makan free..ha ha ha

selamat bekerja!!!





Monday, December 9, 2013

Makan-Makan..Suka-Suka

Assalamualaikum

amboi..
bersawang abihhh lah..
konon nak matlamat cecah 1K pendapatan Nuff ye
sangatlah der statement itu
nak menghapdet pun nan hadooo

ha h aha...

btw...Jumaat lepas
kami ke Lanai Kijang....tempat makan exclusif untuk staff...




memang tak de niat pun nak makan-makan
tapi di sebabkan MENU event hujung tahun department yang bakal menjelang tak lama lagi
yang di handle oleh a.k.u (pembantu jeeeee)
sendiri yang telan air liur nak merasa..
tak sabo kannn
teros je pagi-pagi..booked untuk tiga orang...
a.k.u memang aimed nak CARAMELO BAKED BANANA seperti di bawah
kekdahnya..hanya ini saja yg a.k.u order..di samping ICED MOCHA...






amboi..love bagai ye..hehehhe...
morah je....tak mahal mana..kata tempat untuk staff kan
kedua-dua kawan saya telah menjamu tekak mereka dengan makanan di bawah







Alhamdulillah
makanan di atas menjadi sedap bila di belanja oleh Puan Shidadut
rugi ok tak amik main course..hehehe..
tak pe..bleh repeatkan Puannnnnn....

lepas kami menjamu anak tekak kami
kami ke session berikotnya...
iaitu seisi menjamu telinga pula..
kita sambung yek lepas nieH

btw..untuk makanan di atas plus dua minuman...rege lebih korang cam RM35 gitu..
morah kan? hehehhehe..ok lah 3 orang makan...main dish dua..air tiga...pencuci mulut 3...







Sunday, December 1, 2013

Cara Mengajar Anak Mengikut Cara Aku Sendiri

Assalamualaikum

Topik agak berat hari ini..
bukan apa..sekadar panduan untuk a.k.u di masa depan
agar a.k.u tidak sewenang-wenangnya berasa selesa...
dan juga berkongsi dengan ibu di luar sana

membesarkan Fahim memang amat mencabar...
Fahim berbeza berbanding Alieyah
membesarkan Alieyah tidak se'hebat' membesarkan Fahim

walau bagaimanpun
a.k.u bersyukur..
Fahim tidaklah se'susah' orang lain yang mungkin lebih hebat di duga oleh Allah s.w.t

baiklah...moga dengan perkongsian ilmu yang tidak seberapa ni..
boleh dijadikan sebagai titik mula untuk kita sama-sama muhasabah diri

Cara Mengajar Anak Istimewa Saya...

TEKNIK PERTAMA:  Paksaan

Ya...a.k.u memang gunakan kaedah paksaan untuk mengajar Fahim
cara biasa-biasa sukar di gunakan....sbb dia masih tak faham lagi
TAPI...paksaan yang berbentuk win-win situation
bukan paksaan yang membolehkan dia berbuat sesuatu...
tetapi MENDAPATKAN SESUATU..

CONTOH:
Ibu suruh amik remote control TV
dia for sure..takkan amik..
sebab..degil....tak suka dengar arahan
tapi ibu skrang, takkan marah-marah...
ibu akan gunakan teknik paksaan yang membuatkan dia rasa happy..
"kalau tak amik remote..ibu tak nak bukak kartun"
(walaupun masa tu tengah buka rancangan kartun)

so dalam keadaan ni..dia akan fikir..
bila tak amik remote...tak boleh tgk kartun..
ibu ajar dua benda at one time
satu kena amik remote..satu lagi ibu ajar dia faham...
kena ada give and take..

YES...Fahim kena amik remote....then boleh tgk kartun ...

jadinya..ibu happy.....Fahim pun happy...
ibu dapat remote..Fahim dapat tengok kartun

TEKNIK KEDUA:  Reward

Reward ni..memang kena buat...apa-apa sekalipun
ada orang guna kaedah bagi reward dengan letakkan sticker pada board
sticker siapa paling banyak..dapat hadiah
so teknik ni..kena ada kawan..lagi berkesan..
jadinya.....Fahim dan Alieyah akan bersaing sesama sendiri...
so kalau buat satu benda yang ibu suka...dapat satu sticker...

atau...boleh gunakan teknik lain
kalau buat..ibu bagi main kat taman
atau...kalau buat...ibu bawak pegi Legoland..
apa sahaja..asalkan reward
even gunakan teknik beli aiskrim..coklat..anything yang anak kita suka!!

TEKNIK KETIGA:  Tak betul tapi betul

ape tu yek..ha ha ha..a.k.upun tak tahu
tapi itu teknik a.k.u..
a.k.u punya suka

kalau nak ajar Fahim nieH...
memang tricky...Fahim ni kadang-kadang niat dia baik
nak tolong ibu..tapi dalam masa yang sama..menyakitkan hati ibu..

CONTOH:  
Tolong ibu nak mengemas....bungkus roti canai....
dia dah siap-siap bungkus nak bagi ibu...nak mengemas kononnya....
tapi pada masa yang sama...masa nak hantar roti canai yang telah di bungkus...
roti canai tu jatuh...
budak-budak....for sure tak kemas bungkusan tu...memang jatuhlah..
usually a.k.u akan marah.....ye lah..ibu dah penat-penat kemas..ko buat sepah..

tapi still..niat Fahim baik nak tolong ibu
ibu kena buat reverse psikologi...
daripada ibu pening kepala sakit hati nak marah-marah
baik ibu ajar Fahim cara yang betul bungkuskan roti canai tu

so ibu dapat dua kelebihan untuk satu situasi
satu..Fahim boleh tolong ibu
kedua...Fahim boleh belajar macam mana nak membungkus

dari ibu sakit hati menjerit terlolong-lolong macam tarzan dok marahkan Fahim sebab roti canai tu berterabur
baik ibu ajar Fahim cara yang betul.....

itu yang a.k.u kata kan...TAK BETUL TAPI BETUL
cara Fahim buat tu tak betul..tapi niatnya betul..hehhehe


Setakat ni..
tiga cara ni saja yang berkesan untuk Fahim
terima kasih Fahim
sbb Fahim ajar ibu jadi ibu yang lebih baik
sbb Fahim ajar ibu jadi ibu untuk lebih bersabar
sbb Fahim SEDARKAN ibu...bukan semua anak itu sama..

Ibu akan pastikan...
orang yang bertanggapan negatif pada Fahim
akan rasa mereka itu salah!! ye memang salah!!
Fahim anak yang istimewa...
ibu yakin...di akhirat kelak..anak ibu ni lah yang bantu ibu dari terjatuh ke neraka...

doakan ibu sentiasa kuat..sentiasa tabah..sentiasa sihat...
ibu akan cuba sedaya upaya ibu 'patahkan' semua tanggapan yang salah...

YES...Fahim boleh!!"
ibu YAKIN...Fahim boleh..

"Oyehhh arrr..Oyehhh arr..."
(skrang dia selalu cakap cam ni kalau nak sesuatu yang bermaksud "Bolehlah..Bolehlah...")




Monday, November 25, 2013

Air Asia Free Seats Promotion Again

Assalamualaikum

den tunggu bertengkek-tengkek
den tunguu bertengkek-tengkek
den tunggu bertenggek-tengkek dari Jelobu sampai Bongek...
adoi...masuk Waiting Room je....

tak de harapan lah tuuuuuu



???

Assalamualaikum

???

bukak google teros dapat gambar nieH..
wahhhhhh tak sangka..skrang siap ada peringatan ok

huh


Thursday, November 21, 2013

Durian Party at Muzium Telekom

Assalamualaikum

haaaa untuk peminat-peminat Raja Buah kita...
ape lagi..jom serbuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!


Tuesday, November 19, 2013

Photobook Percuma

Assalamualaikum

ni tak tipu..
betul-betul..

sila ke SINI kalau tak percaya
a.k.u dah redeem..
korang??
FREE OK....

tak kisahlah kecik ke haper
barang percuma!!! lai lai lai..jgn lambat ok!!


Friday, November 15, 2013

Assalamualaikum

Alhamdulillah
walaupun dah macam update blog 'hidup segan mati tak mau'
tapi masih ada BE diberi
terima kasih Nuffnang...

**hopefully dapatlah sponsored post lepas ni kan** 



Thursday, November 14, 2013

Botanical Garden, Singapore

Assalamualaikum


aritu..
a.k.u rasa masa cite pasal vacation kami ke Johor - Legoland dan Puteri Harbour Part I, Part II and Part III..
tak cite habis...
sbb a.k.u dok belek-belek gambar
untuk buat photobook
tup tup nampak gambar di bawah
memang rasa tak pernah belek-belek pun gambar di bawah...
so confirm memang tak cite..ha ha ha...
jadinya cite di sini bleh?



cantikkan scenery dia...
nasib baik lah sesat kan..kalau tak sesat sure tak jumpa tempat nieH...hehhehe



 
Alieyah tok sah ckap lah..
macam-macam post ada....
tapi memang cantik
 
 
ape kena mengena dengan topik sekarang?
mmmm
sbb tengah plan baikkkk untuk another vacation..but dunno where...
Legoland again?? oh noooooo.........
 
 
 

Wednesday, November 13, 2013

Nutty .. Sedap .. Meletup

Assalamualaikum


HOT ITEMS...

memang panassss..panasss..panasss...

ape nama dia nieH?

macam-macam orang panggil kan..
tapi tokei a.k.u kata..nama dia Nutty
so....tak boleh lawan tokei...dah cam tu nama di beri..





dan soalan yang selalu dengar
berapa keping dalam botol tu?
botol tu besar ke kecik?



jadi..dengan rasa penuh tanggungjawab
a.k.u cuba keluarkan semua nutty yang ada dalam balang kecil yang saiznya (Tinggi - 9 cm, Diameter - 9.5 cm)


PERCUBAAN PERTAMA a.k.u untuk masukkan Nutty tu balik dalam balang dia - GAGAL...



dan..PERCUBAAN KEDUA...berjaya..tapi..terdapat serpihan di sana...
ye lah..berapa kali keluar masuk balang...




dan keputusannya..
ada berapa keping Nutty dalam botol berketinggian 9cm, diameter 9.5cm itu..
jawapannya.....37 +- ... so lebih kurang 37 keping lah....

a.k.u memang solute betul orang yang menyusun nutyy nieH
a.k.u yang sebalang ni pun..baper kali try..tu pun susunan lintang pukang
dia orang yang beribu-ribu balang susun..fuhhh...memang hebat

kalau ada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan Nutty yang sedap meletop dan cair dalam mulut nieH...
boleh roger-roger ye.....


The Precious Ones

Assalamualaikum



 
 

Welcome to the world Kasih...
sedap je bau baby ye..
saya suka..saya suka...
new edition to the family...
beranak-pinak pulak orang lain ye..

a.k.u??

masih dengan budak busuk masam di bawah nieH..




skrang ni
kalau apa-apa je
mesti dua-dua kena sound yang berbunyi begini "gaduh..gaduh...dah lah korang ni ada satu kakak/adik je....tu pun nak gaduh..tak sayang kakak/adik ke?"

touching tak ayat ibu dia orang?
si Fahim tu..
sejak dah dapat mulut nieH (Alhamdulillah)
mmmm
bila Alieyah usik sikit pun dia ngadu ok "Abu.....ngok ayong..."

bila ibu tanya Kak Long..menjerit-jeritlah Kak Long kata dia tak usik pun
pening ibu nak layan ok.....

tu belom campur ayat orang tua dia lagi...
dia skrang kalau bangun ke..nak angkat barang ke...mesti nak sebut "auuuwahhhhhh (Allah)"

sbb dia selalu dengar a.k.u cakap cam tu
macam lah dah 'tua' sangat kan...

Alhamdulillah..suka dengan perkembangan Fahim...
cuma skrang ibu konpius dengan adik nieH..
kejap panggil "Abuu".. kejap panggi "Ebuu"....yang terbaru..."Ebbi..."
ikut suka dia kannnnn....

tapi yang paling utama..dia tak panggil "Abbaaaahh .. " dah..
dia dah boleh beza panggilan antara Babah dan Ibu
kalau dulu...Babah pun panggil abbaaahhh....ibu pun panggil abbaaahh..

mmm...kena start planning nieH..hehhe





Cantik nombor itu

Assalamualaikum

pagi ni..bila bukak pc
nampak digit di bawah...

sangat comel kannn...

 

 
macam comel je....macam cantik je... (jangan marah ye......)
 
baiklah...introduction bersifat kebendaan sebentar tadi
 
ape khabar semua?
sihat?
 
lama tak jenguk sini ye
aii skrang bz ok
dengan HayDay...ha ha ha
boleh tak cam tu
 
 
dulu dengan Candy Crush kan
skrang tersampuk ngan HayDay
 
cam ne tu?
 
korang ada main HayDay tak?
 
 

Thursday, November 7, 2013

Niat itu betul, tapi cara yang salah

Assalamualaikum

tiba-tiba hati terdetik untuk menulis
bila terlihat satu insiden
seorang budak tersepit di celah pagar di sekolah Alieyah
mula-mula dengar budak menangis
tapi buat tak tahu je
pastu tetiba dengar ada sorang ibu ni menjerit...
ingatkan ape..rupanya marahkan budak tu sebab main kat pagar..dan menyebabkan dia menjerit
a.k.u masih lagi tercegat di tempat tadi
tapi bila lama a.k.u perati a.k.u cuba merapati tempat kejadian....

sib baik lah seorang ibu  yang prihatin tu ada di situ kalau tidak..
duk lah tersepit kat situ kannnn ...

apa kaitan dengan tajuk pulak kan..
actually..
sebelum ibu pelajar tu datang membantu..
ada sorang kawan ni..kat situ gak
ada tiga orang lah di tempat kejadian
sorang dok cuba tolong kawan dengan menggunakan kaki dan menolak kaki kawan yang tersepit
sorang lagi...dok memandang je...(saksi kejadian)
sorang lagi..mangsa....yang tersepit di celah-celah pagar tu
cam ne nak gambarkan ye...
susah gak neiH...
tapi a.k.u sedaya upaya lukis...
jangan gelak tau...
a.k.u memang tak tahu melukis..
ni kira lawolah nieH..ha ha ha



sorang yang cuba menolong tu..gunakan kaki untuk menolong..
ditolak kaki budak yang tersepit tu kat situ dengan harapan boleh lah kaki kawan dia terlepas...
menangis-nangislah budak yang tersepit nieH....sakit .. sakit....
tapi yang menolong tetap jugak cuba menolak dengan harapan kaki kawan dia ni terkeluar....
NIATnya mungkin betul untuk membantu, tetapi CARAnya salah...
tapi itu budak-budak kan..kira boleh di maafkan...

cuba orang dewasa buat cenggitu..
mau penyepak naik muka orang dewasa tu kan..ha ha ha...

KESIMPULANNYA di sini..
cuba kita praktikan benda ni dalam kehidupan seharian kita...
kadang-kadang kita fikir....NIAT UNTUK MENOLONG
tapi CARA KITA SALAH.....
dah lah salah.....tak nak pulak BERBINCANG..BERKATA-KATA..
Allah dah sebaik-baik PENCIPTA...menghadiahkan mulut untuk berbicara..
tapi tetap DIAM SERIBU BAHASA..

memang kadang kala BERDIAM itu lebih baik dari BERKATA-KATA
tetapi..kalau tidak berkata-kata pada tempat yang PERLU...semuanya akan jadi GAGAL...

jangan di sebabkan SALAH SANGKA....kita BERMASAM MUKA...
yang paling UTAMA sebenarnya.....
dalam kehidupan..setiap apa yang kita buat..
jangan selalu ingat APA KITA BUAT ITU BETUL...
mungkin bagi kita tu dah betul
tapi pada orang yang memerhati tu ada kurangnya
TERIMALAH teguran untuk jadikan kita lebih baik
dari BERHATI BATU...dan BUTA TULI...

gunakan setiap anugerah pancaindera yang telah DI ANUGERAHKAN oleh Allah SWT dengan baik..
dan itulah tujuan setiap pancaindera tu dikurniakan....
untuk saling membantu di antara satu sama lain...

sama-sama kita jadi lebih baik dari hari sebelumnya..dan insyaallah akan jadi yang lebih baik pada hari mendatang...


Monday, November 4, 2013

Hobi yang lama ditinggalkan

Assalamualaikum

hari tu..kemas-kemas kabinet kat office
sekali terjumpa harta karun nieH..
mmm
lama sungguh ku tinggalkan..
cam rasa nak menjahit balik..
banyakKKK betul tu manikk.....

harusss bukak gerobok carik ape yang patut untuk di upgrade hehehe


Friday, November 1, 2013

Aku Tak Sembahyang....Tetapi Aku Berjaya...

Assalamualaikum


Nak share satu artikel yang baru diterima melalui email sebentar tadi..
agak panjang..tapi intipatinya..memang tepat!!

wallahualam

Enjoy reading

-----------------------------------------------
  

Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi bisnesnya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan ummat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita. 

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah kita faham selama ini tidak benar? 

Maka saya hendak bertanya kepada anda. 

Adakah anda tahu apa itu istidraj

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj? 

Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya. 

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT. 

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusiayang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia. 

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan. 

Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab, 

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku” 

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba. 

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran. 

Nah… Apakah itu yang kita mahu? 

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian? 

Saya yakin, 99% akan merasa begini, “ Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?” 

Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj. 

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya. 

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil. 

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu. 

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH. 

“ Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa” 
ALLAH menjawab, 

“ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadaNya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkanNya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imanNya” 

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman, 

“ Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…” 

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita. 

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita. 
Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj? 

Saya yakin tidak.. 

Anda tenang sekarang? 

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT. 

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita. 

Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula. 





Thursday, October 31, 2013

Love You Mr Arrogant

Assalamualaikum

jangan tipu  korang tak follow cite niehHHhh...hehehhe
mesti follow punya kannnnnnnn

sama lah cam a.k.u ha ha ha
memang saya suka bangatttt watak Mr Arrogant tuuuu
tak yahlah nak cite sinopsis bagai kan..
semua dah tahu



memang srkang trend drama atau filem ni...
sume cedok dari novel kann
mmmmmm macam best je kalau dapat menulis balik
tapi setiap kali a.k.u mula nak menulis....
mesti terhalang..
sbb bagi a.k.u nak menulis ni mesti ada ketenangan
kalau tengah menulis di ganggu
spoilt mood gitu...

statement macam penulis terkenal kat Malaysia kan..ha ha ha
tapi tak salah untuk berangan kan...
lagipun berangan tu PERCUMA!!




cuma..
tak sangat watak Zara tu sebenarnya adalah seorang pelakon yang telah lama berkecimpung dalam dunia lakonan...
mmm awat tak pernah perasan..
tapi..pendapat saya
awak memang cantik..comel....tapi
"Awak lagi comel kalau berhijab.."

ape-ape punn..tak sabo nak tengok cite ni setiap hari
kali ni terjatuh cinta kat cite ni pulak



Monday, October 28, 2013

MFA ~ Progress Report

Assalamualaikum

waaaaaaaaaaaaaa bunyik cam bagus-bagus je tajuk ye
haaaaaaaa...
betul lah kan..Progress Report..
dah lama betul tak cite psal budak cinonet nieH..


Fahim tahun ni genap 5 tahun
tahun depan supposed dah masuk Tadika
ibu masih was-was nak anto ke tidak....
tapi nak tak nak..sure kena hantar gak kannn

Alhamdullillah
banyak progress Fahim
walaupun hospital kata nak call tuk buat 'class' untuk Fahim
sampai la niiii..tak de gak dengar kabar berita..
ibu pun malas nak follow-up..



dulu Fahim langsung tak bersuara
selepas a few classes attended
dah boleh sebut "Nak"
lepas tu....meningkat ke satu level lagi "Nak Air"
dan baru-baru nie..dah boleh sebut "Nak duk abu"  -->> nak duduk kat ibu...
(hanya orang yang rapat je yang boleh paham setakat nieh ha ha ha)

kira ada perkembangan positiflah kan..Alhamdulillah....
skrang tengah nak toilet train Fahim
mula-mula a.k.u ni naik angin gaklah...
pastu lama-lama..sendiri terperasan
"bodohnya a.k.u nie dok marah budak yang tak tahu apa-apa"

lama-lama a.k.u belajar untuk jadi sabar
dan satu pendekatan yang a.k.u amik untuk Fahim
ajar dia..bila nak wee wee or doo doo...pegi bilik air
so hari-hari a.k.u akan tanya...."Kencing kat mana? Berak kat mana?"  - sorry ayat kurang menyenangkan..tapi better said the true words kannn.....hehehhe

kenapa a.k.u tanya?
ye..sebab nak bagi dia faham......
selepas dah faham baru dia boleh aplikasikan
bila nak buat 'projek' berdua tu..mesti pegi toilet....
dia akan jawab "yik ayeeerrr"-- bilik air ..atau..."oyet" --- toilet
 so betullah tu kannn


lepas ni..baru boleh train dia betul-betul...nak wee wee or doo doo.. mesti pegi toilet
bukan tak pernah ajar..
cuma Fahim masih belum faham
pernah sekali pegi pasar malam
dia tak pakai pun diaper
berjaya..
tapi bila sampai kedai...kekdahnya Alieyah nak beli air..
tup tup dia sebut nak "yik ayerrrr"..adoiii....nak kencing lah tu
a.k.u dok kabo kat dia...sabo ye...tungguuuuu sattt je
tup tup...sampai je rumah.....baru tingkat 2 dah bashahhhhhh
dia berdiri tegak je cam tiang bendera
tapi a.k.u kata tak pe..good job...well done..nanti kita belajar lagik

selebihnya
dari segi komunikasi lain..
dia dah betah berkata-kata
tapi ape butir tak faham
pernah sekali dia cerita pasal budak yang babysitter dia jaga sekali ngan dia
tapi ape benda ntah..a.k.u ye kan je...

sekurang-kurangnya..
dia dah mampu bukak mulut
dari dulu tak bukak mulut langsong

mungkin bagi orang lain Fahim ni 'aneh'
tapi a.k.u dia tetap cerdik..bijak... cuma malas (cam a.k.u)
insyallah...usaha tangga kejayaan kannn

gambar di bawah ni best
a.k.u dok tunjukkan kat youtube...
perut di belah cam mana masa nak keluarkan baby
haaaaaaaaa...a.k.u kabo kat Fahim
macam ni lahh ibu kuarkan Fahim
kalau degil gak lagik...ibu sepelet



dia dengan muka seriau....pada mulanya tak moh tgk
berdiri jauh-jauh...(tengok dari kejauhan)
lama - kelamaan..baru dia dekat....
bila baby keluar je a.k.u teros kata "tuuuu..tengok .. tu lah Fahim"
dia pun sengih-sengih...



** ibu mood weng..doakan ibu sentiasa ok..insyaallah ..ibu kuat!! **



Monday, October 21, 2013

Harus Berpisah ~ Cakra

Assalamualaikum

lagu ni dah lama kot
memang di bibir lah kan....asik dok dengar kat radio je
tup tup aritu
karaoke ngan Fahim ok dalam keta
mau ibu tak carik lirik yang betul..siap download mp3 ok..
jom layan lagu nieH


Harus Berpisah by Cakra 

sendiri, sendiri ku diam..
diam dan merenung, merenungkan jalan yang kan membawa ku pergi
pergi tuk menjauh, menjauh dari mu..
dari mu yang mulai berhenti, berhenti mencoba..
mencoba bertahan, bertahan untukterus bersama ku..

ku berlari kau terdiam..
ku menangis kau tersenyum..
ku berduka kau bahagia..
ku pergi kau kembali..
ku coba meraih mimpi kau coba tuk hentikan mimpi..
memang kita tak kan menyatu..
bayangkan, bayangkan ku hilang..
hilang tak kembali, kembali untuk mempertanyakan lagi cinta..
cinta mu yang mungkin, mungkin tak berarti..
berarti untuk ku rindukan..

ku berlari kau terdiam..
ku menangis kau tersenyum..
ku berduka kau bahagia..
ku pergi kau kembali..
ku coba meraih mimpikau coba tuk hentikan mimpi..
memang kita tak kan menyatu…

kini harusnya kita, coba saling melupakan..
lupakan kita pernah bersama..

berlari kau terdiam..
ku menangis kau tersenyum..
ku berduka kau bahagia..
ku pergi kau kembali..
ku coba meraih mimpikau coba tuk hentikan mimpi..
memang kita tak kan menyatu…

Thursday, October 17, 2013

Anak Wawa Zainal dan Aeril Zafrel

Assalamualaikum

Aeril dan Wawa dikatakan mendaftar pernikahan mereka di pejabat agama Islam daerah Petaling pada 4 Februari lalu. Bpop mendapat maklumat seorang bayi lelaki didaftarkan atas nama Ahmad Fakharuddin Attar yang dilahirkan pada 24 Ogos 2013 adalah bayi milik pasangan berkenaan. Bayi seberat 3.12 kilogram itu direkodkan dilahirkan di Roppi Medical Centre, Jalan Dato Haji Eusoff, Damai Complex, Kuala Lumpur pada 9.25 pagi.
Mengikut siasatan lagi, rekod yang diperoleh di JPN mendapati bapa bayi berkenaan bernama Suhairil Suhari iaitu nama sebenar Aeril. Data peribadi Aeril yang dilahirkan pada 2 Disember 1988 dan ibunya Nur Hawa Zainal Abidil atau nama sebenar Wawa yang dilahirkan pada 12 Mac 1992, nyata sama dengan identiti ibu bapa kepada bayi berkenaan.. "Sumber:  DI SINI"

tak kisahlah apa pun cerita dia..
jangan lah di pertikaikan lagi ..
biarlah mereka hidup bahagia selamanya...
peliharalah khalifah Allah yang mulus ni sebaiknya..
dan jalani kehidupan seperti biasa....
Semoga Allah memberikan barakah untuk mereka sekeluarga..aminnnnn


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...