SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Sayang Kamu Semua

Wednesday, November 9, 2011

Resepi Non-Baked (Chilled) Oreo Cheesecake / Kek Keju Oreo Tanpa Bakar (Disejukkan)

Assalamualaikum


  
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Non-Baked (Chilled) Oreo Cheesecake

Bahan A
Crushed Oreo Biscuit
50 gram mentega

Bahan B
750 gram keju krim (cream cheese - a.k.u gunakan Philadelphia - suhu bilik)
150 gram gula kaster (lebih kurang setengah cawan - a.k.u ikot sukatan yang ada sudu2 tu)
1/2 sudu besar esen vanila
3 biji telur (suhu bilik)
150 gram whipped cream (a.k.u guna jenama NESTLE)
3 sudu besar gelatin (dicampurkan dengan 1/4 cawan air panas)

Pertama sekali
a.k.u nak bg tau
a.k.u tak guna pun gelatin tu
mmg ikot resepi yang a.k.u print tu
tak de gelatin
tapi..
banyak a.k.u search..
bagos guna gelatin
untuk tekstur cream cheese yang da bomb
so masa a.k.u jalan-jalan kat SOGO nak beli barang tadi
a.k.u nampak gelatin ni..Jenama NUR
a.k.u tengok halal
teros kaut
lagipun bukan mahal pun RM1.40 je
ingat nak le letak gelatin
tapi..
a.k.u ni terlebih efisyen
balik-balik dari office
teros buat double boiling mentega...
pastu cream cheese letak pada suhu bilik
dan cairkan gelatin tu teros
bila masa a.k.u nak guna
gelatin tu dah memejal.....
a.k.u mula-mula tegar....
nak gak guna
tapi lepas a.k.u tambahkan air panas..
a.k.u rasa better not
sbb gelatin tu dah rosak
kang dari nak tekstur yang da bomb
langsong de ba bao a.k.u punya kek
so a.k.u buang teros

jadi mmg tak de gelatin dalam kek nieH
tapi ... kalau nak guna pun boleh..nanti a.k.u citekan cara-cara membuatnya..
panjang plak mukadimah kann


Gambar di atas adalah bekas yang a.k.u guna tuk letakkan adunan kek nanti..
kebanyakkannya gunakan bekas bulat
tapi kat umah a.k.u ada 4 segi je
tak de bulat
takkan semata-mata a.k.u nak buat kek ni nak beli kan
gunakan ape yang ada
ukuran..lebih kurang 7" x 7" kot..
agak-agak...

pastu yang paling utama
korang mesti ada peti ais ye
sbb nama pun non baked a.k.a chilled...
tapi tak de peti ais pun tak pe
boleh gunakan bekas polisterene org selalu simpan ikan tu kan
beli ais banyak-banyak
jadilah peti ais segera...

huhuhu
abaikan Maharaja Lawak a.k.u di atas ye...


ni kaedah double boiling..
a.k.u baca..
nak cairkan mentega buat kaedah nieH..
so a.k.u follow je
dah nama pun org baru belajar..
jgn lawan cikgu
derhaka..
nanti kek tak jadik..ha ha ha

bila dah cair
dia akan berubah bentuk menjadi cecair seperti di bawah...
lepas tu tunggu dia sejuk skit

  


 gambar di atas dengan sudu tu lah rupa paras geletin yang a.k.u dah cairkan dengan air panas
dia kalau sebelom jadi cecair
dia berbentuk  serbuk..
cam gula kaster tu...
kaler coklat muda...

bila dah cair...cam rupa madu lebah pun ada
tapi bau dia
amatlah tak sedap
pastu siap rasa plak tu
mmg tak sedap..ha haha

ok....introduction dah panjang lebar
cara buat masih tak de..
ntah haper-haper kan
tapi ada a.k.u kesah
blog a.k.u kan
huhuhu

CARA-CARA MEMBUATNYA:

Bahan A
  1. Setelah double boiling mentega, biarkan ia sejuk sebentar. 
  2. Apabila sudah sejuk...campurkan Mentega tadi dengan Crushed Oreo Biscuit...Ada org kata...korang boleh beli je oreo dalam paket-paket tu....asingkan cream dia..then blend atau kisar sampai halus...tapi a.k.u beli yang siap crushed....sepeket tu dalam 495  gram tak salah a.k.u...harga dia RM10.90 beli kat Kedai Kek Bagus...mudah kan..tak yah nak asingkan cream dan tak payah nak kisar...dah siap....huhuhu...dah dasar pemalas...whatever..
  3. Selepas dah campur sebati crushed oreo biscuit dengan mentega...rata-ratakan atas dulang tu....tekan padat-padat....
  4. Kemudian, letak dalam peti ais..dalam 30 minit. (nak lebih pun tak..ikot suka koranglah..korang yg menentukan ...)
cam ni lah rupa paras Bahan A...dah ready untuk di letakkan dalam peti ais

  

 Bahan B

  1.  Putarkan Cream Cheese bersama gula.  Ada org kata lagi....jgn putar lama-lama...nanti tekstur dia jadi lain..so kejap je..dah sebati..sudah....tok sah nak tunggu kembang semangkuk bagai ye..kite bukan nak buat sponge cake gitu...
  2. Selepas tu, masukkan esen vanila, telur sebiji demi sebiji dan whipped cream (masa ni lah korang boleh masukkan gelatin tu sekali, kalau nak letaklah)
  3. Apabila sudah sebati, masukkan crushed oreo biscuit...or korang boleh patah-patahkan oreo biscuit tu..masuk je dalam tu..ikot rasa hati..so nanti cream cheese tu tak delah nampak plain sangat.
  4. Akhir sekali, campurakan adunan B tadi ke Adunan A...pastu hiaslah ikot kreativiti korang....dan masukkan dalam peti ais balik...

Ada org kata lagi...
banyak sangat org kata kan..
boleh letak lemon..
so dia tak de lah cam masam-masam creamy sangat cheese tu...
dan ada yang masukkan white chocolate...
yang ni a.k.u tak tahu sangatlah
sbb ada gak yang letak white chocolate...
dan ada juga yang letak agar-agar
dan ini a.k.u rasa mungkin untuk keraskan sikit cream cheese...
mungkin yek...a.k.u tak kaji pasal nieH lagik....

tu itu ape yang a.k.u dapat dari net..
a.k.u sebijik-sebijik ikot kata sifu yang a.k.u copy paste resepinya itu....
ok
bila dah sebati sume...
rupa dia cam di bawah ni haaaaa...
(ingat ye..jgn nak putar cream cheese tu sampai membukit..kang jadi kek lain plak)



and tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....





















erk...tak de gambar plak.....
nanti ye...a.k.u upkan gambar khas kek nyer saja...
btw..
setelah a.k.u masukkan dalam peti ais
dan keesokan harinya nak bawak ke office
cream cheese dia amat lembik
dalam hati
hancossss mosnah harapan nak tgk kek yang da bomb
tapi a.k.u bawak gak ke office
sampai office lagik lembik sbb dalam perjalanan campur wap-wap panas
teros masok dalam peti ais
walaupun rupanya tiada
dan lembik giler
kawan-kawan kata ok..sedap...
tapi sesampai a.k.u dirumah tadi
a.k.u teros bukak peti ais
nak check kek
huhuhuhu
kek ku menjadi rupanya
pagi tadi kek tidak cukup keras...
so kawan-kawan
jgn sedih-sedih ye kalau cream cheese tu agak lembik
biarkan dia dalam peti ais lagi
insyaaLLah dia akan mengeras...
soft-soft di potong
dan di makan begitu saja



 

16 comments:

  1. sebab tk ltk gelatin die akan jd tk brp keras tp still bole mkn

    ReplyDelete
  2. @mama tisya

    ye ke Eryn..
    tapi ok kot malam tadik ..
    dah cukup keras..huhuhu

    ReplyDelete
  3. tgk resepi mcm senang
    hahaha tapiiii....
    nak jugak2 yg org lain buat
    huhu

    ReplyDelete
  4. sebab dh pernh wt ltk gelatin tkyh tgu semalaman pn dh keras dlm 2-3jam tp kalo tk ltk gelatin mmg lembik even semalaman tp tk la cair..apa2pn sure licin punye...hehehe..fungsi gelatin mmg untuk memejalkn kek tu

    ReplyDelete
  5. ila....masa ana belajar dulu cream cheese tu ila kena pukul lama..sampai dia creammy..and pulul whipping cream bg sampai pekat dlm bekas asing....tpi kena hati2 gak..jgn smpi terlebih pukul lak whipping cream nie...pastu baru gaul together guna spatula jer...baru ler cheese cake awak cantik jer kejadian nyer nanti..heheh just bg tips simple...

    ReplyDelete
  6. @syanasaid

    akak rasa akak pernah dengar Syana sebut ayat yang sama kat umah watie ari tu...

    huhuhu...lepas ni nak cuba pavlova plak Syana

    ReplyDelete
  7. @mama tisya

    Thanks Eryn...
    nanti akak coba letak gelatin tu ye
    ari tu dah ada intention
    tapi gelatin tu dah rosak
    next time..oreo ada lagi kat umahhhhh

    ReplyDelete
  8. @Anna Cotton

    Thanks Ana for the tips
    tunjuk ajarku sifu...

    iLa cuba lepas ni ye..thanks again

    ReplyDelete
  9. Macam biasa, cedok resepi tapi nak buat xtau bila ni kak..:)

    ReplyDelete
  10. @qemaishak

    qema..
    akak pun biasa buat cam tu..ha ha ha

    ReplyDelete
  11. kat mana beli gelatin nur

    ReplyDelete
  12. kat mana beli gelatin Nur tuh..sy beli gelatin d kedai kek..rasa was2 pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jun..akak beli kat SOGO je ari tuuuu.....

      Delete

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...