konon-konon ada mood memasak
planned mmg nak buat Italian Rainbow Cake
tapi sbb jadi babysitter hari Sabtu tu..
teros tak buat
tapi masih diteruskan niat dengan membuat Biskut Coklat Oreo...
so ari tu
masuk ke blog Kak Ita..
blog masakan yg bg a.k.u superb gambar makanan dia
mmg nampak lazat meletop gitu
jadi a.k.u pun copylah resepi dari Kak Ita
dan cuba di rumah
(Kak Ita..mintak halal ye...)
Baiklah.....
jom kite mulakan!!
jika korang perhatikan
bahan yang perlu ada adalah COKLAT COMPOUND
haaaaa make sure coklat compound tau
bukan cooking chocolate biasa yang ada jual kat supermarket-supermarket tu..
tapi mungkin juga kat supermarket biasa ada jual gak coklat compound nieH
Apa itu Coklat Compound dan Coklat Couverture?
Coklat Couverture atau real coklat merupakan coklat yang dihasilkan menggunakan cocoa butter (lemak koko) dan kerana itulah coklat yang diperbuat daripada coklat tulen lebih mahal harganya daripada coklat compound.Coklat Compound merupakan coklat yang diperbuat menggunakan lemak sayur, sebagai pengganti cocoa butter. Boleh dijadikan candy tetapi lebih keras berbanding dengan candy yang diperbuat dari coklat tulen dan ianya lebih stabil pada suhu bilik dan paling sesuai untuk digunakan sebagai coklat coating. Coklat compound juga ada dijual sebagai dark chocolatet, milk chocolate dan white chocolate.Bagi membezakan antara coklat tulen (couverture) dan compound ialah dengan melihat takat kecairan coklat apabila dipegang. Apabila coklat mudah cair selepas dipegang maka kebarangkalian coklat tersebut terdiri daripada coklat tulen.
jadinya
kalau kawan-kawan nak buat coklat..
jgn gunakan coklat masakan yang banyak di pasaraya-pasaraya tu tau....
sbb kandungan coklat dia berlainan..
cuba beli coklat compound/couverture sebagai bahan coklat utama...
dan untuk bancuhan kali ini a.k.u pakai 500 gram coklat compound
Chef Coklat Oreo |
yang kat atas ni adalah edible image yang a.k.u beli
Si Alieyah nak princess jadi a.k.u belilah princess ni dengan harga RM12.90 untuk 24 keping gambar...
a.k.u baru tahu cara double boiling yang a.k.u gunakan selama ini adalah salah
tapi setelah a.k.u masuk blog kak ita baru a.k.u tahu cara yang sebenarnya...
double boiling sepatutnya di buat dengan cara di bawah
make sure bahagian bawah periuk tak boleh kena air...
api di padamkan....
cairkan coklat hanya dengan wap panas yang terhasil dari air yang mendidih
masa nak angkat coklat dari periuk tu pun kena pastikan bawah periuk tu kering....
takot air akan menitis semasa proses meletak coklat ke dalam acuan...
even kita guna piping bag pun...
masa kita nak curahkan coklat ke dalam piping bag...
make sure tak de air yang menitis...
so baik lap je bawah periuk tu supaya tidak ada air atau kering sepenuhnya......
oh ya..a.k.u gunakan piping bag ye tuk masukkan coklat ke dalam acuan
murah je piping bag tu.....
pakai buang...huhuhu
taraaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dah siap pun....
Chef Alieyah lah menampak edible image tu tau...
sangat mudah kannn...
hanya menggunakan coklat dan biskut oreo
dah siap pun coklat oreonya......
cubalah!!
kak 1st time tgk cara buat coklat ni
ReplyDeleteselalu dengor jek yg da siap
ooo baru ku tau begini caranye
sonang jek kan
sangat senang
Deleteiman pun boleh pejam mata je buat....huhuhu
wahhh terbaik simple jer resepi nie
ReplyDeletesangat simple..cubalah tuk Adam dan Aidil Diana
Deleteyeay!!!..thank u..thank u kak ila...si arsyad suka bebenor coklat oreo ni. dulu kan zu ada order kt kawan utk bday dia. tak larat nak order selalu..so mummy boleh berlagak buatkan utk dia...senang banget!!..hehehe...
ReplyDeletesila sila Zu..
Deletesangat senang..mesti acad suka!!
salam
ReplyDeletenak tnyer..kalo pakai coklat masakan biase tu tak ok ke..ke rse die kureng sikit
lebih baik pakai coklat compound lah..
Deletesbb tekstur coklat masakan dan coklat compound berbeza.......
rasa pun mmg berlainan kot
kat mana beli edible images tu
ReplyDeleteusually kat kedai2 bakeri mmg ada edible image readymade neiH..ce tengok
Deletebile dh berumah tngge nie.. trgn blaja macam2 resipi..
ReplyDeletekebetulan tgh pregnant.. nk buat la..yg edibleimage 2 boley makan ker??
selalu kalau dpt sye buang..
boleh je......sbb dia sugar kannn
Deletetapi kadang2 saya pun tak makan gak..huhuhu
besnya sebab ada step by step. thanks :D . lepas ni boleh la cuba buat.
ReplyDelete: salam kenal :
selamat mencuba....nanti kabo ye jadi ke tak..
Deletesalam kenal kat awak juge