SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Tuesday, October 2, 2012

Angiogram and Angioplasty

Assalamualaikum


seperti yang pernah a.k.u kabokan ari tu dalam blog..
mak mertua a.k.u di masukkan ke wad IJN sbb sakit jantung..
ni kiranya kali kedua dia di masukkan ke wad...
dekat setahun lebih dari serangan yang pertama...

kalau nak tau..
di bawah ni lah rupa paras jantung kite........
ada kiri ada kanan.........



dan bila di belah dua...haaaaaaaaaaaaaaaaaa
cam di bawahlah rupanya.........




Serangan jantung terjadi bila ada 'blood clot' pada arteri kite...
nampak tak seperti gambaran di bawah??

bila ada salur arteri yang tersumbat
dan darah tidak dapat mengalir dengan baik
dan ketika itulah serangan jantung boleh terjadi...

dan itu juga lah masalah yang terjadi pada mak mertua a.k.u
tahun lepas....
dan pernah buat angiogram..
angioram ni macam scanner lah...
nanti akan di masukkan wayar dan kamera untuk lihat keadaan jantung kite...

tapi tak buat any other procedure sbb mak sangat tak stabil...sangat-sngat high risk




tadi masa nak carik info pasal serangan jantung ni
a.k.u nampak gambarajah di bawah
cam ni lah rupanya kalau guna jantung palsu....
ingat kaki tangan je ada palsu ke?? huhuhu
ngeri yek.....tak dapat a.k.u bayangkan benda ni di tanam dalam badan kite




ok lah back to my mother in law
disebabkan saluran arteri mak tersumbat
hari tu doctor ada kata
sama ada buat Angioplasty atau by-pass

tup tup Sabtu lepas incik Adha pegi melawat
rupa-rupanya procedure angioplasty telahpun di buat...
lama jugak mak kat dalam tu
dari kul 2 petang sampai 11 malam...
fuhhhhhhhhhhhh giler lama kannnnnnn

kakak ipar a.k.u bg tau
procedure angioplasty nieH.....high risk jugak untuk mak
sbb mak dan uzur dan kesihatan tidak membenarkan
tapi disebabkan saluran jantung mak dah agak teruk
doktor sedaya upaya untuk membantu mak...

dan....angioplasty ni dilakukan pada sebelah jantung mak yang sangat teruk...
dulu..mmg doctor tak nak buat sbb high risk..
tapi kali nieH..doctor buat jugak
sbb nak bantu mak

ngeri gak bila dengar
sbb kak ipar a.k.u bgtau
masa procedure di jalankan
jantung mak berhenti berfungsi seketika
tapi setelah mendapatkan pemerhatian doctor sebaik mungkin
jantung mak kembali berfungsi...dan procedure angioplasty diteroskan......

apa itu Angioplasty...dok cakap dari tadi kan......
dia adalah procedure untuk memecahkan arteri yang tersumbat...

tapi secara specificnya adalah di bawah

During angioplasty, a tiny balloon is inserted and expanded at the site of the blockage to widen the narrowed artery. Typically, a small metal coil called a stent is implanted in the clogged artery to help prop the artery open and reduce the risk of it narrowing again.




mula-mula bila kakak ipar a.k.u bgtau
jantung mak ada besi
a.k.u macam terkejut gak
erk..ada besi?? mmmmmm

dok puas meng'google'
akhirnya a.k.u tahu ape besi yang digunakan..
besi tu di panggil 'stent'
ia digunakan untuk jadi pagar dalam salur arteri kite supaya salur arteri tu tidak mengecil lagi....
kecik je stent tu....gambar dia macam di bawah ni haaaaaa
ia akn di masukan dalam Location Markers....




yelah...
benda-benda specific cam nieH..
hanya pakar yang tahu
kite yang mendengar ni dok pelik-pelik
so dari a.k.u dok pelik-pelik tak tahu menda
baik a.k.u mengkaji
at least a.k.u dapat satu ilmu baru
yang pastinya..mmg sangat-sangat baru

skarang ni a.k.u tengah belajar risiko 'stent' ni pada mak a.k.u dan juga cara pemakanan untuk pengidap sakit jantung yang memakai 'stent'...
insyallah a.k.u akan cuba sebaik mungkin
untuk jadi 'pelajar' yang tidak bertauliah tentang sakit jantung...huhuhu

mmmmm.....mak.....jangan notty-notty ye..
jangan keje berat...
exercise jangan lupa
dan paling utama
jangan cer ngelat nak makan apa yang tak boleh makan....

moga mak cepat baik..insyaallah...




thanks to Google yang sangat-sangat membantu untuk gambar-gambar di atas...


9 comments:

  1. ayh sy pun pnah wt angiogram ni....yg pnting lpas sume slesai, mst kne jge pemakanan dgn btol...serius, pas ltk stent tu nnti, jntung akn kmbali normal..ley pam oksigen mcm bese...jauhkn mknn bkolestrol.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulahhh...
      hopefully mak stabil lahhhh........
      thanks Mira

      Delete
  2. ngeri bila dengar bab sakit jantung dan tanam2 jantung tiruan ni...paperpn sy doakan moga mak mertua akak cepat sembuh dan dapat menjalani hidup mcm biasa...

    ReplyDelete
  3. takut kan mengenangkan nasib kite di hari tua tapi sekarang nie banyak kes org muda dapat heart attack..

    nenek wina pun baru je buat angiogram & angioplasty nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..akak nih pun takot Wina..mmg nak pegi buat pemeriksaan gak neiH

      Delete
  4. bagus la akak ni...mmg layak dah sambung belajar ni...rajin menimba ilmu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ana...

      layak yek? ha ha ha....
      akak ni pemalas bukak buku ok..
      mmg sangat tak boleh sambung belajar...

      tapi sbb benda ni mesti kite tahu..tu kena amik tau gak

      btw..thanks ana

      Delete

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...