SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Tuesday, September 24, 2013

Macam Mana Nak Buat Duit dengan Nuffnang?

Assalamualaikum




hamboi tanjukkk
tak boleh vlahhhhh..........

ha ha ha

ye tuk bibi yusof.....yang di maksodkan sebenarnya BE...bukan Advert tau..
kalau Advert takot orang konpius dengan Sponsored Post..
kalau yang tu...wallahhhhh income dia lagi juga-juta ok.....
setakat ni...akak lom dapat pun lagi Sponsored Post tu...
(berharap ok)

untuk adik berdua..akak harap apa yang akak tulis ni dapat membantu ye... :)

baik lah..kita mulakan tips PERTAMA ye....

sebagai orang baru dalam dunia blog nieH...
saya ni tak delah pakar sangat..
tapi boleh lah..berkat browse sana sini...

yang paling penting..bila dah register dengan Nuffnang..
tolong lah tengok status membership kite tu....

a.k.u pernah up topik di sini
http://adanyakauuntukku.blogspot.com/2012/02/buffered-earnings-metered-earnings.html
selepas detik itu....BE saya agak cantik di blog saya..

sume saya ceritakan di situ..jadi tak perlu lah kot nak cerita lagik
bila dah tukar status ke Gliterati tu....
peluang untuk dapat BE tu....semakin cerah...

KEDUA - rajin buat posting

duluuuuuuu masa awal-awal pembabitan..
agak malas juge..
tapi bila dah dapat tips dari orang..
hari-hari berkobar-kobar nak buat posting....
lepas tu...dahhh semangat hilang balikkkk....

tapi kalau nak jadikan blog kita happening...
ramai pengunjung...
rajinlah buat posting..
sehari sepuluh kali pun tak pe
selagi korang ada posting yang menarik...
tak kisah...
at least orang perasan....ehhh ada posting baru
ehh posting lagi...waaaaaaa....ada posting lain......
dann tajuk posting tu...make sure lah gempak....
baru orang tertarik menarik ko memang dabomb nak masok blog kita
kalau setakat tajok suam-suam kuku....
orang nak singgah pun susah

ha h ha..a.k.u ni pandai bagi tips
tapi a.k.u sendiri pun tajok ntah haper-haper...
tapi tak pe...at least u all get an idea kannnn....

TAJOK DAN INTRODUCTION penting
macam kita buat karangan masa sekolah dulu
kalau tajok dan intro dah cam orng nak tido..
mana ada orang nak baca kan???
pastu....KLIMAKS mesti ada...
pastu PENUTUP...
penting ok..jangan ingat bila kita tulis kat blog..etika penulisan tak de
so mesti ada INTRO, KLIMAKS, PENUTUP....

KETIGA - position iklan Nuffnang...

sedar atau tak sedar...
dalam Nuffnang ni..ada tiga kategori posisi iklan dia...

  1. Leaderboard
  2. Skyscraper
  3. Large Rectangle
kedudukan iklan penting dalam blog
kalau kita buat tak tahu je
letak mana suka
PENGIKLAN yang sedang tengok-tengok blog mana sebagai potential blog pun akan suka-suka tak pandang blog kita..

PENGIKLAN ni pastinya nak tengok iklan dia orang yang paling jelas sekali dalam blog
kalau letak kat bawah sekali...
alamatnya...bubye lah ye....




KEEMPAT - Rajin blog-walking

a.k.u ni kadang-kadang pandai-pandai je bagi nasihat (ayat yang pasti akan berulang-ulang)
tapi kadang-kadang..nak blog-walking agak malas...
bukan malas..tapi kekangan masa..
dari blogwalking ni lah kita dapat kawan baru..
tinggalkan link kita di sana
insyaallah....kalau tempat yang kita BlogWalking tu rajin
dia akan blogwalking balik kat kita...
haaaa di sini rating kita boleh di naikkan....

KELIMA - cuba lah join mana-mana contest atau..anjurkan contest...

penting jugak nieH...
sebagai pendatang baru....kita ni tidak di kenali
jadi..berkenal-kenal lah dari dari segi ini pulak..sama ada..join contest blogger lain dan kita anjurkan contest di blog kita....
kadang-kadang ada orang letak syarat untuk tagged kawan-kawan blogger lain..
jadinya...blog kita akan jadi lebih banyak pengunjung kannnn.....
sekali lagi di tegaskan..rating ni penting...
kalau tak ramai orang singgah..cam ne lah PENGIKLAN nak bagi iklan kat blog kita

KEENAM - belajar dari blogger senior..

ye..penting jugak...
saya ni pemalu....
dan saya pasti ramai blogger baru di luar sana pemalu juga
jadinya..singgahlah kat blog-blog otai ni..
selak-selak blog dia..
tak berani tanya....jadi baca saja..tu pun dah memadai
otai-otai ni selalu akan bagitau tips2 yang boleh kita belajar..
mereka tidak lokek ilmu....bacalah ok!!
kalau lagi best...bertanyalah dengan mereka...
kongsi ilmu dengan mereka....


KETUJUH  - rajin tanya kat Nuffnang juga.. (send ticket)

malu bertanya sesat jalan orang kata kann
jadinya..buat-buatlah tanya kat Nuffnang.
ha ha ha..tips ni a.k.u dapat dari blogger-blogger lain
at least...kita 'ring a bell' to Nuffnang.
yeee a.k.u ada di sini.. a.k.u ada blog...tolonglah bagi BE kat a.k.u (tu secara tersiratlah)
tersuratnya..korang tanya lah apa-apa yang korang rasa musykil..
contoh nya cam a.k.u dulu..
kenapa saya tak dapat BE..ha ha ha..boleht aks oalan tu?


KELAPAN - layout blog, font, capaian, ayat

sangat sangat sangat penting juga
main belasah jelah yek..malas dah ikot turutan..
actually
orang kata..first impression is a good impression
so..kalau nak tarik orang baca blog kita..
layout mesti lah senang orang tengok
tak bertebor
font tu ikot lah kesuaian...
loading page kita pun..tak delah cam siput sedut
ni macam-macam letak..memberatkan blog...
pastu orang boring..asyik loading loading loading...
at last...bubye blogggg...
haa dah rugi satu 'pengujung' di situ....

pastu mudahkan carian dalam blog kita
penting ok...
kadang-kadang orang malas nak bukak satu satu....jadi labels....ataupun column CARIAN tu penting di situ...


KESEMBILAN - jujur dalam kata-kata

jangan jadi hipokrit
sbb one day.....orang akan tau..
jgn cilok idea orang..jgn amik hak cipta orang
kalau nak guna..mintak izin...
kejujuran kita tu pasti di balas kelakkkk..

tak susah pun nak 'creditkan' hasil kerja orang dalam blog kita
malah tuan punya 'idea' tu pun mesti happy sbb kita popularkan blog dia....
ni di katakan "FREE promotin" kann...ha ha ha..
masih win -win situation kan
kita dapat idea dari orang sana....dan kita creditkan padanya...
JUJUR ok..jadi diri kita!!

KESEPULUH - BERKONGSI

haaa ni pendapat peribadi a.k.u
bila kita ni dah dapat 'habuan' yang de babooooooo
berkongsilah dengan kawan-kawan..
anjurkan contest...buat giveaway...bayar zakat...bayar income tax....(opppsss)
atau...belanja makan kawan-kawan..malah belanja makan kat famili pun dah cukup bagos
berkongsi 'keseronokan dan rezeki' yang Allah dah bagi pada kita...
kan hidop lebih berkat...
a.k.u pegang benda ni ok...
tak pelah....tak nampak kemewahan sekarang
tapi bila dah ada 'keberkatan' kita lebih happy bila nak menulis..
idea tu datang mencurah-curah


GIGIH ok nak gak buat sepuluh tips..
saya berharap TIPS ni membantu ye kawan-kawan berdua
sekali lagi saya TEGASkan..saya hanya blogger picisan..
tidak lah sehebat blogger di luar sana..yang sudah terkenal kannn

tapi kita sama-sama belajar untuk jadi terbaik ye
sama-sama carik rezeki :)
tambah poket keluarga kita..

kalau mana-mana salah tu..
tolong tunjukkan ye...

banyak lagik tips kat luar sana yang adik-adik boleh baca dan follow..
tapi apa yang saya tulis di sini
sekadar berkongsi apa yang pernah saya alami..
insyaallah...
semua ni telah membantu saya meningkatkan rating saya
dari tak dapat BE...skrang dah ada BE..
dapat attend event blogger....
sampailah dah boleh dapat Blogbuster Campaign
cuma satu je impian lagik..nak Sponsored Post

5 comments:

  1. alhamdulillah...makin murah rezeki dgn nuffnang ni...:)

    ReplyDelete
  2. panjangnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... :'(

    ReplyDelete
  3. time kasih kongsi kak.. panjang nye nak baca... :)

    ReplyDelete

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...