SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

Tuesday, May 24, 2011

Gambar Sekitar Trajedi Tanah Runtuh di Hulu Langat | adanyakauuntukku |

Assalamualaikum



ada a few gambar yang bg a.k.u amat menyayat hati
tapi a.k.u tak posting kat sini
sbb a.k.u tak sanggup....

siapa yang bersalah?
a.k.u tak nak komen..
cuma....
a.k.u amat sedih
bila org mula menuding jari
menyalahkan org ini dan org itu

dari sibuk-sibuk susahkan diri menuding jari
baik kita carik jalan penyelesaian

mungkin komen yang kita luahkan...
akan menyakiti..
walaupun tidak sepenuhnya....
tapi a.k.u pasti menyentuh perasaan waris mangsa trajedi itu

siap ada yang marah-marah 'on air'
cakap kenapa baru pihak berwajib tau tempat tu bahaya and etc....

Pihak berwajib dapat tau
bila ada org bgtahu
tapi kalau tak de org bgtau
atau complaint..tanya...
macam mana mereka nak pantau..
mereka pun ada keje lain..
bukan mereka nak perkara macam ni berlaku kan...

tapi a.k.u juga tak kata..
yang pihak berwajib tu betul...

yang paling UTAMA kat sini
jgn menuduh tanpa usul periksa...



a.k.u rasa...
perkara paling penting yang kita boleh lakukan sebagai org awam adalah
bila kita tahu...
tempat awam itu bermasalah...
bahaya...
menimbulkan tanda tanya..eh selamat ke tempat ni?
tepi bukit
atau
eh pokok-pokok kat sekolah ni macam dah tua
macam boleh patah bila-bila masa...

bila perkara ni timbul
perkara pertama kita harus buat..
mungkin boleh bertanya dulu pada sekolah/tempat asuhan kanak-kanak/etc
beri pendapat tentang kerisauan kita pada masalah tu
kalau masih tuan punya tempat tak amik tahu
kita amik initiative..telefon pulak pihak berwajib
dan di sini lah peranan pihak berwajib tu penting
dah dapat report..
jgn tunggu tanah dan runtuh
pokok dah hempap bumbung sekolah
baru nak datang..
immediate action, pls...

dan a.k.u yakin
pasal action yang lambat ni
membuatkan org awam berprasangka buruk terhadap pihak berwajib..

wake up everyone..
take your position...
be responsible to any 'dangerous' thing around you

tak perlu nak pegi Majlis Daerah or what so ever..
TV3 pun ada kan..ADUAN RAKYAT...

gunakan sebanyak mungkin  saluran yang boleh buat org sedar tentang perkara nieH..

MAAFKAN a.k.u kalau a.k.u ada menyinggung sesiapa
tapi a.k.u rasa....

semua kena memainkan perananan..
orang awam mahupun pihak berwajib...

SAYANGI SEMUA ORG DI SEKELILING KITA...
barulah ORG DI SEKELILING KITA MENYAYANGI KITA...

cheers!!



Gambar yang dihantar melalui email - gambar sebelum kejadian tanah runtuh


6 comments:

  1. memang sedih baca kejadian mcm ni
    :(

    ReplyDelete
  2. akak kesian lah Syana
    tapi Allah lebih menyayangi mereka

    ReplyDelete
  3. Tgk wajah suci mereka sayu pula hati ni kak..Allah lebih sayangkan mereka..AL-FATIHAH

    ReplyDelete
  4. itulah....
    sangat-sangat suci kan...

    ReplyDelete

eh nak komen..alahai...tak sangka ada org nak komen...terima kasih lah ye...terharu achik haaa...ada gak org nak komen...nak nangis ok...ha komen-komen...nanti achik baca dan balas ye...bak kata pantun dua kerat tu...

pecah kaca pecah gelas...sudah baca harap balas...

PEN MERAH PEN BIRU...YOU MARAH I LOVE YOU

Assalamualaikum!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...